Geplaatst op 29 juni 2021

Het boek ‘De Hollandse School van het totaalvoetbal’ – Korting voor VVON-leden

Oranje werd op het EK 2020 (gespeeld in 2021) in de 1/8 finales uitgeschakeld door Tsjechië. Een enorme domper voor het elftal van bondscoach Frank de Boer. Zowel vooraf als ook na de uitschakeling werd er volop gediscussieerd over de gehanteerde speelwijze. Was de formatie 1:5:3:2 wel de juiste speekwijze? Is er wel gespeeld met een speelstijl die bij ons past? Bestaat ‘De Hollandse School’ nog wel?

Het boekDe Hollandse School van het totaalvoetbalschetst voor het eerst een alomvattend beeld van de speelstijl waarmee ons land internationale roem vergaarde.

Samenvattend: in 2010 (finale) en 2014 (halve finale) had Oranje succes op het WK, echter niet met totaalvoetbal, maar met een sterk aangepaste speelwijze, vooral spelend op de counter (4-2-3-1 bij Bert van Marwijk en 5-3-2 bij Louis van Gaal; en niet vergeten moet worden dat Rinus Michels in zijn tweede periode als bondscoach Oranje met een 4-4-2 Europees kampioen werd in 1988). Volgens de normen van het totaalvoetbal was het voetbal echter niet attractief. In 2016 en 2018 was er geen succes, plaatste het Nederlands elftal zich zelfs niet voor de eindronde van het EK en WK. Er werd in de kwalificatievoorronde een soort pseudo-totaalvoetbal gespeeld dat geen recht deed aan de criteria van de Hollandse School en onaantrekkelijk was. Het viel vooral op dat de bal eindeloos werd rondgespeeld, in een traag tempo. Twee conclusies:

1       De Cruijffiaanse beginselen van het totaalvoetbal werden niet, nauwelijks of foutief toegepast.

2       De modernisering van het totaalvoetbal, de doorontwikkeling elders (Guardiola!) werd in ons land gemist.

Voor Ajax als bakermat van de Hollandse School gold al jaren hetzelfde tot de komst van Peter Bosz toen de Europaleague-finale werd gehaald (2017) en het herstel volgde, vooral onder zijn opvolger Erik ten Hag die de halve finale van de Champions League bereikte met vaak zeer aantrekkelijk voetbal, een moderne variant van het totaalvoetbal (2019). In hetzelfde jaar liet ook Oranje, met een Ajax-kern van spelers, eenzelfde elan zien en bereikte zeer verdienstelijk met soortgelijk voetbal de finale van de nieuw ingestelde UEFA Nations League onder Ronald Koeman, onder andere oud-speler van het Dream Team van Barcelona onder Johan Cruijff. Ook wist Koeman, voordat hij als trainer naar Barcelona vertrok, ons land naar de eindronden van het EK 2020 te leiden (vanwege de corona-crisis in 2021 gehouden).

Concluderend: (voordat we werden uitgeschakeld op het EK in 2021), de identiteitscrisis in het Nederlandse topvoetbal lijkt voorlopig bezworen. We kunnen ons weer herkennen in het spel van Ajax en Oranje: Hollandse School 2.0, een revival. Nieuw realisme vergt echter anderzijds ook dat er zo nodig opportunistischer gevoetbald wordt tegen verdedigende ploegen. Er moet al naar gelang de omstandigheden, naar het verloop van een wedstrijd meer in speelwijze gevarieerd worden. Je moet realistisch voetballen, je aanpassen aan de tegenstander als dat nodig is (plan B). Daarnaast blijft de kunst van het pure verdedigen – individueel en collectief – een punt van zorg in het Nederlandse voetbal.

Dit en nog veel meer is allemaal te lezen in het boek ‘De Hollandse School van het totaalvoetbal – Historie en analyse – een literatuurstudie’.
Normale prijs Euro 29,50 – Voor VVON-leden Euro 25,00.