Geplaatst op 13 november 2013

Geslaagde studiedag bij Vitesse

De VVON, district Oost, organiseerde op woensdag 13 november een studiedag bij Vitesse. Liefst 200 trainers maakten de gang naar Papendal voor een afwisselend programma. De aanwezigen zagen een voetbalconditietraining van hoofdtrainer Peter Bosz, maakten een workshop fysieke ontwikkeling van de spelers mee en ondervonden hoe Vitesse in de opleiding aandacht schenkt aan de ontwikkeling van de individuele speler. “Het doel was om de kennis van iedereen te verrijken.”
De ontvangst op topsporttrainingscentrum Papendal was groots. Iedereen werd na het aanmelden voorzien van koffie en Gerry Hamstra, Hoofd Opleiding van Vitesse, opende de studiebijeenkomst met warme woorden. “Ik heb niet hoeven nadenken over de vraag van de VVON of we in samenwerking een studiebijeenkomst konden organiseren. Zelf heb ik altijd veel plezier beleefd aan de studiedagen van de VVON, omdat ik altijd wat kon meenemen naar mijn club”, opende Hamstra. “Het is fantastisch dat er zoveel trainers op het samengestelde programma zijn afgekomen en ik hoop dat jullie iets van deze dag opsteken. Belangrijk is dat de aanwezigen iets meenemen naar hun eigen club.”
Het eerste onderdeel was een voetbalconditietraining, waarbij Bosz liet zien hoe er gedifferentieerd kan worden. De hoofdtrainer hield rekening met de belastbaarheid van zijn spelers door explosieve spelers tijdens de twee series herhaald kort sprintvermogen te ontzien en rekening te houden met de verschillende weekschema’s van de spelers. De coaches werden vervolgens onderworpen aan een workshop fysieke ontwikkeling van de speler. De workshop bestond uit twee delen: Terry Peters gaf een theorieles over de manier waarop Vitesse het LTAD-model hanteert en op het veld werd de theorie in de praktijk gebracht. Het ontwikkelen van bewegelijkheid en blessurepreventie kwamen aan bod. Vier spelers uit de jeugdopleiding lieten zien welke oefenvormen daarbij horen.

Tot slot gaf Hamstra de coaches een kijkje in het spelervolgsysteem van de Arnhemse club. Hij vertelde de aanwezigen hoe Vitesse spelers individueel traint en na deze uitleg konden de trainers op twee trainingsvelden vier leeftijdscategorieën individueel zien trainen. Verschillende thema’s, zoals techniektraining in combinatie met één-tegen-één en twee-tegen-twee, verdedigend koppen en de rol van de buitenspelers in combinatie met de veldbezetting, werden uitgevoerd. “Wij hebben de trainers een afwisselend programma kunnen bieden met verschillende oefenvormen”, besloot Hamstra de dag. “Daardoor konden we coaches van alle leeftijdscategorieën oefeningen aanbieden.”

De presentaties en uitgewerkte training kunt u terugvinden via: https://www.vvon.nl/oefenstof