Geplaatst op 24 juli 2013

Kwaliteitseisen vrouwenvoetbal verlaagd

Met ingang van het komende seizoen 2013-2014 is de licentieplicht voor teams/trainers in het vrouwenvoetbal door de KNVB aangepast. Formeel geldt de wijziging al sinds 15 mei 2012, maar op 17 december 2012 heeft ook de Bondsvergadering het uitvoeringsbesluit bekrachtigd.

De KNVB geeft als reden van deze wijziging de aanpassing van de vrouwenvoetbalpiramide waarbij sprake is van de invoering van de Topklasse vrouwen en de versterkte promotieregeling die vorig seizoen heeft plaatsgevonden. Concreet betekent dit dat nu nog voor slechts 36 vrouwenteams in het amateurvoetbal een licentieplicht bestaat. In de Topklasse (UEFA B licentie) gaat het om 12 teams en in de Hoofdklasse (UEFA C licentie) om 24 teams. Voor teams in de 1e klasse vouwenvoetbal en lager geldt geen licentieplicht meer.

In het verleden gold de licentieplicht voor 60 teams uitkomend in de Hoofdklasse en 1e klasse. Nu geldt de licentieplicht dus nog slechts voor 36 teams. Ook het feit dat de licentieplicht voor de Hoofdklasse is verlaagd van UEFA B naar UEFA C is opmerkelijk.

KLIK HIER voor het uitvoeringsbesluit

Negatief advies VVON

De VVON heeft de KNVB vooraf negatief geadviseerd over deze wijzigingen. De KNVB steekt veel geld en energie in het vrouwenvoetbal (o.a. oprichting BeNe League) en aan de andere kant worden nu met deze maatregelen de kwaliteitseisen aan de onderkant juist verlaagd.

Bent u werkzaam in het vrouwenvoetbal en wilt u uw mening geven over dit onderwerp dan kunt u mailen naar info@vvon.nl