Geplaatst op 11 december 2013

Leerzame en interactieve studiebijeenkomst bij FC Oss

FC Oss wordt momenteel getraind door Gert Aandewiel die de tussentijds vertrokken Anton Janssen (NEC) moest gaan vervangen. Gert en zijn assistent Klaas Wels hadden de inhoud van de bijeenkomst gekoppeld aan de voorbereiding op de eerstvolgende wedstrijd tegen Willen II. De bijeenkomst was met 90 deelnemers helemaal volgeboekt. Het is altijd fijn om bij een BVO te worden ontvangen in het stadion. 

Na de ontvangst met koffie werd de middag geopend door Tom Heijkoop, voorzitter van district Zuid I, die iedereen een leerzame en inhoudelijke studiebijeenkomst toe wenste.

Gert Aandewiel vertelde eerst het een en ander over zich zelf en de club, gevolgd door uitleg over de trainingsvormen en doelstelling van deze middag. Direct werd duidelijk dat ook bij een BVO wel eens een geplande training moet worden aangepast. Omdat een dag voor deze bijeenkomst, enkele jeugdige spelers hadden meegespeeld met Jong NEC/Oss kregen deze spelers rust. Hierdoor moest Gert noodgedwongen de aantallen aanpassen, iets waar men binnen het amateur voetbal regelmatig mee te maken heeft.

Gert had samen met Adri Franke voor vijf groepen inhoudelijke vragen opgesteld waar men tijdens de training op moest gaan letten. De aanwezige leden werden vervolgens verdeeld in 5 groepen. Iedere groep beschikte over een schrijver en een spreker. Per groep werd de training gevolgd en vervolgens kon men per groep een antwoord geven of oplossingen aandragen ten aanzien van de gestelde vragen. De trainers werden dus aan het werk gezet om na te denken over voetbal en de getoonde oefenvormen in relatie tot de komende wedstrijd tegen Willem II. Dit zorgde voor zeer geconcentreerde trainers, die met aandacht de training volgden. 

Na een warming-up door Klaas Wels heeft gegeven werd een mooie pass- en trapvorm neergezet. Een oefenvormvorm die verschillende mogelijkheden bood. Hierna positiespel met 1 of twee keer raken. Opbouw, druk zetten en keuzes maken stond hierin centraal. Ook zeker een interessante vorm voor amateurtrainers.

De keepers deden de eigen warming-up en werden na de pass- en trapvorm bij de groep gehaald. In deze oefen-leerfase werd geprobeerd 9-9 te spelen met keepers. Het veld werd eerst in grote aangepast aan het aantal spelers. De focus lag op druk zetten als de tegenstander de vleugelverdediger inspeelt. Wat en hoe zetten de twee spitsen druk en wat doen dan de middenvelders die in een ruit moesten spelen. Als eind vorm werden de keepers in het totale spel betrokken. Het omschakelen en wie/wanneer instappen werd uitvoerig behandeld. Goede en duidelijke coachmomenten, waarbij was gezorgd voor prima geluid voor de deelnemers, zorgden voor een zeer interessante training.

Na de training werd er uit gebreid gediscussieerd over de gemaakte keuzes. Iedere groep had zijn vraag of item uitgewerkt en deze werden besproken. Uit de groep trainers kwamen ook oplossingen die Gert interessant vond. Mede door een goede uitleg en voorbeelden op het veld kunnen we speken van een zeer goed bijscholingsmoment bij FC Oss. Onze dank gaat dan ook uit naar de uitstekende gastheer FC Oss en uiteraard naar de trainers Gert Aandewiel en Klaas Wels. 

De presentatie en de oefenstof kunt u terugvinden via:https://www.vvon.nl/oefenstof