Geplaatst op 22 november 2013

Leerzame Noordelijke Studiedag SC Cambuur

Het bestuur van de VVON district Noord organiseert traditioneel een Noordelijke Studiedag in de herfstvakantie. Dit jaar was de keuze gevallen om te gast te zijn bij de Sport Club Cambuur te Leeuwarden. Met bijna 400 amateurtrainers was de opkomst overweldigend. Na de openingswoorden van Anne Veenstra, de voorzitter van de VVON district Noord was het de beurt aan algemeen directeur bij Cambuur, Gerald van den Belt. Hij was duidelijk in zijn verhaal dat S.C. Cambuur verrassend kampioen was geworden van de Jupiler-League. Hierdoor moesten er binnen en rond de club nogal wat veranderingen plaatsvinden. Niet alleen in het veld moesten andere keuzes worden gemaakt, maar ook organisatorisch moest er worden geïnvesteerd. Duidelijke opdracht was wel dat de versterkingen op het veld budgettair verantwoordelijk moesten zijn. Volgens de algemeen directeur is men daarin aardig geslaagd. Ook in het veld heeft de nieuwe hoofdtrainer een duidelijk opdracht. Aantrekkelijk en verzorgd veldspel. Ook daarin lijkt SC Cambuur enkele enorme stappen te hebben gezet. Er wordt met veel inzet en beleving gespeeld. Ook het veldspel is bij vlagen redelijk tot goed te noemen. Op dit moment is men ook druk doende om te kijken wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot de haalbaarheid van het bouwen van een nieuw stadion.
Namens de technische staf nam vervolgens Henk de Jong aan het woord. Volgens De Jong is de opzet van deze Noordelijke Studiedag om verschillende oefenvormen te laten zien. Oefenvormen waar ook de amateurtrainers iets mee kunnen doen. Jeroen van Os kwam vertellen wat de trainingsplanning per week is en dat er goed wordt gekeken naar de belasting bij een vrij aardig fitte spelersgroep. Van Os haalde naar voren de bepalende factoren vanuit fysiek oogpunt: 1) Snelheid, 2) Adrenaline 3) Conditie en 4) Kracht. De vraag is steeds hoe deze bepalende factoren te gaan vertalen naar een veldtraining.
Op het vernieuwde kunstgrasveld was de 1e selectie en haar volledige technische staf o.l.v. Dwight Lodeweges vervolgens aanwezig om daar verschillende oefenvormen uit te voeren.
Na een goede lunch en een korte presentatie door Dwight Lodeweges ging men weer terug naar het veld voor de 2e training van de dag. Ook nu weer met een goede en duidelijke uitleg vanaf het veld naar de aandachtige toehoorders op de tribune. Rond 16.00 uur kwam er een einde aan deze mooie en leerzame dag en vertrok eenieder met 4 studiepunten tevreden huiswaarts.
Wanneer de oefenstof is uitgewerkt kunt u deze terugvinden via:https://www.vvon.nl/oefenstof