Netto-loon of Bruto-loon afspraak?
Trainers (werknemers) spreken vaak een nettoloon af met de vereniging (werkgever). Een nettoloonafspraak kan vervelende situaties met zich meebrengen. Hieronder geven wij een uiteenzetting van onze praktijkervaringen.
Inkomstenbelasting
Een werkgever kan nooit bepalen welk bedrag de werknemer aan inkomstenbelasting is verschuldigd wanneer deze een bepaald nettobedrag wil ontvangen (de werkgever zal loonbelasting moeten afdragen als voorheffing op de inkomstenbelasting). Het exacte bedrag aan inkomstenbelasting is namelijk afhankelijk van diverse omstandigheden (hoogte andere lonen en / of uitkering, aftrekposten e.d., etc.).
Hetgeen we vaak tegenkomen in de praktijk is, dat een trainer achteraf na moet betalen aan de Belastingdienst waardoor het nettobedrag ineens niet meer netto is. Indien een netto afspraak wordt gemaakt is het van belang dat partijen goed weten wat exact hiermee wordt bedoeld (en dat een nabetaling derhalve mogelijk is).
Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet
Ontvangt u tegelijkertijd loon van meer dan 1 werkgever of uitkeringsinstantie, dan kan het zijn dat in uw geval in totaal teveel bijdrage Zvw wordt ingehouden. De Belastingdienst zorgt in het geval dat teveel bijdrage Zvw wordt ingehouden zelf voor een teruggave. Op het moment dat er een teruggave van de bijdrage Zvw aan de werkgever plaatsvindt, dan ontstaat er op dat moment enerzijds een recht van de werknemer op de uitbetaling van dit bedrag door de werkgever en anderzijds tot het zelfde bedrag een recht van de werkgever op de terugbetaling van het ten onrechte uitbetaalde deel van de vergoeding inzake de ZFW.[1]
[1] MvT 2004-2005, 30 124, nr 3