Geplaatst op 14 oktober 2020

UPDATE 16-10-2020 – Nieuwe maatregelen voor het amateurvoetbal en de gevolgen voor trainer-coaches

Vanwege de verder oplopende landelijke besmettingscijfers heeft het kabinet op 13 oktober extra maatregelen aangekondigd. Deze maatregelen gelden vanaf 14 oktober 22.00 uur en raken het amateurvoetbal wederom hard.

In de periode tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden.

Gevolgen voor het voetbal.

  • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
  • Seniorenteams mogen dus alleen trainen in groepen van maximaal vier spelers. In die groep van maximaal vier spelers moet men tijdens het sporten continu minimaal anderhalve meter afstand houden ten opzichte van elkaar en vanzelfsprekend ook voldoende afstand tot andere groepen.
  • Uitgezonderd zijn voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) v.w.b. wedstrijden in de Eredivisie en Eerste divisie.
  • Voor kinderen tot 18 jaar is trainen en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan.
  • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.

Gevolgen voor bijscholing trainer-coaches.

Vanwege de nieuwe maatregelen kunnen er voorlopig geen bijscholingen op locatie plaatsvinden. Op dit moment zijn we druk bezig met het organiseren en inplannen van een aantal Webinars. Op korte termijn meer informatie hierover.

Licentieplicht trainer-coaches.

Zoals bekend is de licentieplicht opgeschort tot 1 februari 2021. Nu er opnieuw nieuwe maatregelen zijn afgekondigd zal er ook in de komende weken niet kunnen worden bijgeschoold op locatie. Eind oktober zullen we de situatie opnieuw beoordelen en vervolgens in overleg treden met de KNVB. Indien noodzakelijk zullen we de KNVB adviseren de licentieplicht verder op te schorten.

Protocol verantwoord sporten.

Op de website van NOC*NSF is het nieuwe protocol verantwoord sporten gepubliceerd. Zowel dit protocol, als de FAQ coronavirus & sport en de checklist voor sportverenigingen vind je HIER