Geplaatst op 29 december 2016

Van de Voorzitter

In de afgelopen maanden hebben we weer een groot aantal bijscholingen aangeboden. Ruim 800 deelnemers hebben, verspreid over het land, de diverse bijeenkomsten bezocht. Het is dan altijd erg fijn en plezierig om te constateren dat verengingen en trainers graag bereid zijn mee te werken. Mijn dank gaat dan ook uit naar s.v. Saestum, De Jodan Boys, v.v. Emmen, DVS ’33, MVV Maastricht, AZ Alkmaar en RKC Waalwijk en hun (veelal) vrijwilligers en trainersstaf voor de goede samenwerking en gastvrije ontvangst. Daarnaast ook veel dank en waardering naar onze eigen mensen in de verschillende districten. Zonder hen zou het onmogelijk zijn al deze bijscholingen te organiseren en in goede banen te leiden.
Piet de Visser was tijdens een 5-tal bijeenkomsten te gast om te vertellen over zijn werk als scout. Maar daarnaast vertelde hij ook met veel passie over “zijn jongens” in Ghana. Zijn levensdoel is het opzetten van een voetbalacademie voor kansarme kinderen. Via zijn eigen foundation (http://www.pietdevisserfoundation.org/) biedt hij voetbaltalent de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op zijn voetbalacademie in de Ghanese hoofdstad Accra. En hoewel die missie bijna is volbracht, is (financiële) steun nog altijd zeer welkom. Het is dan ook erg fijn om te constateren dat tijdens onze studiebijeenkomsten ongeveer 200 exemplaren van zijn laatste boek “Meesterscout” zijn verkocht. De opbrengst gaat naar zijn foundation. Daarnaast heeft het bestuur van de VVON gemeend nog eens een extra bedrag van € 5000,00 te schenken aan zijn foundation in de hoop een bijdrage te leveren aan het verwezenlijken van dit mooie project in Ghana. Namens de VVON bedank ik Piet de Visser enorm voor zijn bijdrage aan onze bijeenkomsten en spreek de hoop uit hij zelf nog mag gaan meemaken dat zijn talenten uit Ghana gaan doorbreken in Europa.
Komende maand (januari) is het weer tijd om de jaarlijkse contributie voor 2017 te voldoen. Net als vorig jaar zal ClubCollect namens de VVON uw contributie gaan innen. Ten opzichte van de vorige keer is er één belangrijke wijziging in de procedure. U dient namelijk zelf een keuze te maken m.b.t. de betaalwijze. U kunt daarbij kiezen voor IDEAL of een automatische incasso. Verderop in dit magazine staat meer te lezen over hoe en wat. Lees dit aandachtig door en bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.
Tot slot kan ik u nog melden dat we op 15 december a.s. opnieuw met de KNVB aan tafel zitten om inhoudelijk te praten over ontwikkelingen, denkrichtingen en mogelijke aanpassingen op voetbaltechnisch gebied. We zullen dan o.a. verder praten over de vraag of de bestaande licentie-eisen in relatie tot de bijbehorende klassen/divisies aanpassing behoeven, maar ook over de noodzaak en de wens om kwalitatief goede jeugdtrainers op te leiden en hoe we de positie van deze jeugdtrainer kunnen verbeteren en opwaarderen. Als VVON hebben wij daar wel ideeën over. Verder staat op ons lijstje ook de wens om te kijken naar de toelatingscriteria van de opleiding UEFA A en UEFA Pro. Wij vinden dat jonge, ambitieuze, slimme, goed opgeleide en vernieuwende amateurtrainers meer mogelijkheden moeten krijgen om door te stromen naar het hoogste diploma en dus ook naar functies in het betaalde voetbal. Een (oud) topvoetballer is niet automatisch in de wieg gelegd om ook een goede (top) trainer te worden. Maar een slimme, en in de burgermaatschappij goed opgeleide, amateurtrainer met een prima analytisch denkvermogen zou best wel eens een top trainer-coach kunnen worden. Kijk maar naar Thomas Tuchel (hoofdtrainer Borussia Dortmund en als speler slechts 8 duels in de 2e Bundesliga) of vraag maar aan onze eigen Marco van Basten (oud topspeler …… en de rest is bekend).
Namens mijn collega bestuursleden, almede onze coördinatoren en vertegenwoordigers in de districten, wens ik u prettige feestdagen en een mooi en gezond 2017 toe.
Arnold Westen
Voorzitter VVON