Wij vieren ons 75 jarig bestaan!

Het zal niemand zijn ontgaan, dit jaar bestaat de VVON 75 jaar! Op deze pagina nemen we je graag mee terug in de tijd.

 

De VVON is opgericht op 23 maart 1946. Dat gebeurde in café- restaurant “De Roode Leeuw” aan het Damrak te Amsterdam. De VVON werd in eerste instantie niet opgericht als vakbond, maar als vereniging en bestond uit slechts een klein groepje trainers waarbij de gezelligheid misschien wel de belangrijkste rol speelde.

 

In de begintijd werd een trainersdiploma eigenlijk zonder problemen uitgereikt aan oud-voetballers met een bepaalde staat van dienst. Zij konden zonder verdere opleiding direct trainer worden bij een club. Het volwassen worden van de VVON bracht hier verandering in. In de jaren ’50 ontstond “de week van Lunteren”, een bijscholingsweek voor trainers: uniek in die tijd. Later werden er in samenwerking met de KNVB erkende bijscholingen opgezet waar voetbaltrainers licentiepunten konden halen om hun trainers-licentie te behouden. Sinds die tijd is er, mede door toedoen van de VVON, veel veranderd. Voetbaltrainer wordt nu gezien als een vak. En dit is wel eens anders geweest…..

Dit jaar wordt er in alle 6 de uitgaven van ons magazine ‘De TrainerCoach’  aandacht besteed aan een bepaalde periode uit het bestaan van de VVON. De highlights uit deze artikelen plaatsen we tevens op deze pagina. We trappen af met de beginjaren van de VVON.

Terug in de tijd...

  1. De beginjaren

De beginjaren van de VVON

Onderstaande tekst stond in het jubileumnummer van het VVON-magazine ‘De oefenmeester’ ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de VVON. De schrijver was de toenmalig voorzitter van de VVON, de heer Wim de Bois. Wim de Bois was de 2e voorzitter in de geschiedenis van de VVON. Hij was voorzitter in de periode juni 1947 – juli 1962. Hij is hiermee één van de langst zittende voorzitters van de VVON. Hij was oud-speler van Ajax en één van de eerste gediplomeerde voet- baltrainers in ons land. Na zijn actieve loopbaan als voetballer werd hij in 1934 trainer van Hermes DVS. Daarna maakten o.a. Sportclub Enschede, DFC, DOS, RBC, Go Ahead, Veendam, Oldenzaal, Quick ’20 en Tubantia gebruik van zijn diensten. Hij overleed op 79-jarige leeftijd als gevolg van een verkeersongeluk in zijn toenmalige woonplaats Oldenzaal.

Historisch overzicht voorzitters VVON

Column Ir. H.F. Hopster, voorzitter KNVB

Lees hier het volledige artikel in ons magazine "De TrainerCoach"