Geplaatst op 23 november 2017

VIDEO – 4e Voetbaltrainers Congres enorm succes

Woensdag 15 november organiseerden NLcoach en VVON voor de 4e keer het Voetbaltrainers Congres. Deze keer was gekozen voor de CIOS locatie te Arnhem. Ruim 80 trainer-coaches woonden het congres bij dat deze keer in het teken stond van “talentontwikkeling in het amateurvoetbal”. Om 16:00 uur stond de plenaire presentatie gepland van Bart Heuvingh, in het dagelijks leven topsportbegeleider van AZ. Bart is auteur van het boek ‘Talent van morgen’ en eigenlijk zou elke trainer-coach die zich bezig houdt met de ontwikkeling van jong talent dit boek gelezen moeten hebben. In zijn presentatie benadrukt Bart de ontwikkelbaarheid van een groeimindset en hoe hij dit in de praktijk brengt bij AZ. ‘Talent’ kan omschreven worden als aanleg x leervermogen.

Aansluitend konden de deelnemers kiezen uit het bijwonen van een tweetal workshops, uit een aanbod van drie. Na de 1e workshop stond er een overheerlijke maaltijd klaar. Een van de workshops werd verzorgd door Bert Ebbens, Hoofd Jeugdopleidingen PEC Zwolle. PEC Zwolle staat bekend om zijn positieve spelopvatting en Bert schetste het beeld waarin het individu centraal staat en zelfregulatie een grote rol speelt. Daarbij gaf Bert tevens een inkijkje in de unieke werkwijze waarop talenten van de PEC-jeugdopleiding worden gescout en begeleid.

Een andere workshop werd gegeven door Sieme Zijm (voormalig Hoofd Jeugdopleidingen bij Excelsior Maassluis) en Kevin Vink (huidig 1e elftalspeler van Exc. Maassluis en oud-prof). Beiden gaven in een uiterst interactieve workshop aan welke weg Excelsior Maassluis bewandelt om talentvolle jeugdspelers klaar te stomen voor het 1e elftal. Een 1e elftal dat herkenbaar moet zijn en voor 70% dient te bestaan uit eigen opgeleide spelers. Cruciaal daarin is het 2e elftal waarin spelers die overkomen van het A1 – elftal, in een tijdsbestek van 3 jaar, hun opwachting in het 1e elftal dienen te maken.

Ruben Jongkind van ‘Cruyff Football’ verzorgde de overige workshop. In een zeer onderhoudende en interactieve workshop “Individueel opleiden in Plan Cruyff – lessen voor het jeugdvoetbal –“ ging Ruben uitgebreid in op de uitgangspunten in Plan Cruyff en de doorgevoerde veranderingen. Hoe kun je je opleiding inrichten op het individu, hoe maak je spelers beter zowel op korte als langere termijn?

Na afloop was er nog gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten/te discussiëren over de behandelde onderwerpen van het thema “talentontwikkeling in het amateurvoetbal”. Om ± 21:00 uur keerden de deelnemers voldaan huiswaarts, uiteraard na uitreiking van het felbegeerde certificaat.

KLIK HIER voor een video compilatie van het congres.

De video’s van deze boeiende workshops en de bijbehorende slides kunt u terugvinden op deze website. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat u ingelogd bent als lid van de VVON.

Ga naar de Kennisbank voor de video’s en slides van het 4e Voetbaltrainers Congres.