Geplaatst op 29 april 2023

Binnenkort verschijnt ons magazine ‘De TrainerCoach’ – Een vooruitblik

Dit kunt u verwachten in de nieuwste uitgave van ons magazine ‘De TrainerCoach’ (verschijnt vanaf 9 mei 2023).

# De jeugdopleiding van OJC Rosmalen
In de visie van OJC Rosmalen leer je voetballen door zoveel mogelijk te oefenen in situaties die afgeleid zijn van de wedstrijdvorm. Daarnaast wil OJC haar jeugdspelers dominant, technisch, aanvallend en initiatiefrijk voetbal leren spelen. Dit start met het voetballen in vereenvoudigde spelsituaties zoals 2vs2, 4vs4 en later 6vs6 en 8vs8. De weerstanden die een speler tegenkomt in de echte (11-11) wedstrijd zijn ook aanwezig in de vereenvoudigde spelsituaties, maar dan in aangepaste vorm.

# In gesprek met Leen van Steensel – Hoofdtrainer bvv Barendrecht
Barendrecht speelt momenteel derde divisie en draait daar bovenin mee. Dit seizoen is daar een nieuwe trainer gestart, genaamd Leen van Steensel. De geboren Rotterdammer die opgroeide in Moordrecht speelde zelf bij de profs van FC Utrecht en Excelsior Rotterdam. Hij koos het geleidelijke pad naar de top als coach en is sinds 2004 al actief als trainer. We vroegen hem naar zijn visie op het trainersvak als nieuwkomer op dit hoge niveau.

# We kijken terug op de bijscholing bij Koninklijke HFC
Sinds de invoering van de Tweede Divisie speelt Koninklijke HFC onafgebroken op het hoogste amateurniveau. De Haarlemmers hebben één van de laagste budgetten, maar weten al jarenlang te verrassen. Mede door veel bezig te zijn met videoanalyses probeert HFC een paar procentjes winst te pakken ten opzichte van de concurrentie. Op de trainersbijeenkomst van de VVON nemen hoofdtrainer Gertjan Tamerus en assistent-trainer Alex Geernaert de aanwezigen mee in hun aanpak.

# We spreken met Michel van Aken, Hoofd Opleidingen van DEV Doorn
Michel van Aken begon destijds bij DEV Doorn als speler van het 1e elftal. Ruim 14 jaar geleden schakelde hij over naar het trainersvak en nu actief als bestuurder en begeleider van de overige coaches. Hij is op dat gebied bezig aan zijn vierde jaar. Michel krijgt er bewonderenswaardig veel voor elkaar, zo bleek uit dit interview.

# Bijscholing bij het Rohda Raalte van hoofdtrainer Laurens Knippenborg
De ervaren Laurens Knippenborg (68) is nu drie seizoenen hoofdtrainer bij vierde divisionist Rohda Raalte. Dat betekent automatisch ook dat hij al heel veel trainingen heeft gegeven. “De vraag die je jezelf steeds moet stellen als trainer is: ‘Hoe maak ik iedere training de oefenstof interessant voor mijn spelers?’ Ik geef altijd een andere training, met andere vormen, andere oplossingen en andere uitdagingen. Geen trainingsavond is tot nu toe hetzelfde geweest.”

# Wat kan straatvoetbal betekenen in de jeugdopleiding?  Lees het ‘Straatvoetbal boek’
Het straatvoetbalboek is het eerste boek dat over dit onderwerp verschijnt in het Nederlandse taalgebied. Voor het eerst wordt een karakteristiek gegeven van de wijze waarop straatvoetbal vroeger werd gespeeld. Over plaats en tijd, de bal, de spelers, de teams, de wedstrijden, de regels enzovoort. Maar het boek gaat ook over de vraag of straatvoetbal een betere voetballer van je kan maken. Op straat en plein wordt niet meer massaal gevoetbald, maar tegenwoordig zijn er voetbalkooien in de steden waar je de jeugd vrijelijk ziet ballen.

# Algemene Leden Vergadering VVON
Een korte samenvatting van deze vergadering die plaats had op 24 maart 2023 te Zeist. Een bijeenkomst waar Jan de Gier werd benoemd tot Eerelid en Mr. Ruud Beele in het zonnetje werd gezet omdat hij al meer dan 25 jaar de ‘huisadvocaat’ is van de VVON.

# Juridisch – door Mr. Ruud Beele
In loondienst of als zelfstandig ondernemer in dienst bij een club? Een schriftelijke overeenkomst met een duidelijke looptijd en helder beschreven wederzijdse verplichtingen is in ieder geval van groot belang.

# Column door Hans Bijvank
De Column van Hans gaat dit keer over geld

Nog geen lid van de VVON? Dan mist u regelmatig interessante informatie.
Voor slechts Euro 75,00 per jaar bent u altijd op de hoogte en verzekerd van hulp en ondersteuning bij een arbeidsconflict. En ook voor goed en betaalbaar bijscholen bent u bij de VVON aan het juiste adres.

Lees hier meer over alle voordelen van een VVON-lidmaatschap