Geplaatst op 16 april 2019

Boeiende en intensieve bijscholing bij derde divisionist v.v Goes

Op een mooie woensdagavond op 17 april 2019 organiseerde de VVON een bijscholing bij de voetbalvereniging Goes, die uitkomt in de derde divisie. Trainer Rogier Veenstra gaf vooraf een goed beeld van zichzelf als trainer.

“Ik ben waarschijnlijk de jongste trainer hier aanwezig vanavond en er zullen mensen zijn die zeggen ‘moet je hem horen’, maar ik heb wel iets te vertellen. Zoals iedere beginnende trainer wist ik: ik ga het anders doen, ik wil niet die zinloze oefeningen zonder bedoelingen. Natuurlijk pik je iets op van je oud trainers maar ik wil het verbeteren en anders neerzetten. Er bestaat geen Veenstra methode, zeker niet! Maar ik weet wel wat ik wil! Ik weet waar ik aan moet werken, en ik denk te weten hoe ik dat wil bereiken”. Aldus Rogier Veenstra.

Het was duidelijk dat hier een trainer stond die iets wilde neerzetten, vooruit wil en een drive heeft het spel te spelen wat hij voor ogen heeft. We kunnen zeggen geen Veenstra methode, maar zeker een Veenstra manier om een team naar een hoger niveau te brengen. Op het veld werd vervolgens duidelijk wat hij bedoelde. Veel korte en felle oefenvormen met beleving. In drie vormen: ingooien, bijsluiten en twee tegen een uitspelen. Bal inspelen en passeren en scoren op één van de doeltjes en een vorm waarbij de bal rond gaat aan de voet en met een bal in de handen. Veel waarnemingen, handelingen en beslismomenten zorgden voor een enorme drive bij de uitvoering.

De partijvorm met twee keepers en twee neutrale spelers waardoor vier tegen zes ontstond, zat vol beleving en geweldige voetbalmomenten. Niemand staat stil, alles is in beweging en er was strijd…. als trainer zat Veenstra er bovenop! De stand, wel of geen goede aanname of passing, alles werd door hem fel beoordeeld. De groep liet zien waarom ze het zo goed doen in de derde divisie.

KIJK HIER voor de verdere uitwerking van de training (Inloggen als VVON lid is vereist)

Na de pauze een presentatie van Bas van Baar (jeugdtrainer bij NEC). Als voetbaltrainer is het belangrijk om spelers altijd maar weer uit te dagen. Een goede methode hiervoor is Deliberate Play. Hierbij wordt gebruik gemaakt van spelkaarten. Maar niet alleen de spelers moeten zich ontwikkelen, het is even zo belangrijk dat de moderne voetbaltrainer zichzelf weet uit te dagen. Hij vond dan ook zelf als coach uitdagingen in dit kaartspel. Een boeiende presentatie met een andere/moderne kijk op trainen van (jeugd)spelers.

KIJK HIER voor de presentatie van Bas van Baar (Inloggen als VVON lid is vereist)

De VVON dankt Rogier en Bas voor hun medewerking en de v.v. Goes voor de prima ontvangst en de geboden gastvrijheid.

KIJK HIER voor de video van deze bijscholing