Geplaatst op 25 januari 2020

Video van presentatie en training Ricardo Moniz + een samenvatting van een boeiende en leerzame studiedag bij Excelsior Rotterdam

Op maandag 9 december 2019 organiseerde de VVON een studiedag bij Excelsior Rotterdam. Het ochtenddeel van de dag stond in het teken van een presentatie die werd gegeven door Ricardo Moniz met als onderwerp, “Terug naar de kernwaarden van het Nederlandse voetbal”. Ricardo nam de collega’s mee in hoe hij naar het huidige voetbal kijkt, en welke ervaringen hij heeft opgedaan in de verschillende landen waar hij heeft gewerkt. Ondersteund door videobeelden, een tactiekbord, maar vooral door een gloedvol betoog over waar het Nederlands voetbal zich altijd in heeft onderscheiden, het spelen van pressievoetbal.

In het 2e gedeelte van het ochtendprogramma schotelde Ricardo Moniz de deelnemers een VCT-training voor met als thema “Herstelduur verkorten tussen de acties d.m.v. partijspelen in grote ruimtes”. Een training met heel veel energie, zowel binnen de spelersgroep, maar met name ook door de manier waarop Ricardo en zijn staf met volle overtuiging deze vormen begeleiden. Een veelgehoorde opmerking was dan ook dat deze training heel herkenbaar was, en toepasbaar op alle niveaus!

Het middagdeel stond in het teken van de “Visie/werkwijze van opleiden binnen Excelsior Rotterdam”. Aan de hand van een presentatie gaf Marco van Lochem een inkijkje in de manier waarop SBV Excelsior Rotterdam de prestatieve ontwikkeling van de jeugd, gekoppeld aan de sociale aspecten die hierbinnen volgens Marco ook een plek verdienen, kunnen leiden tot het opleiden, en leveren van spelers aan de selectie van Excelsior Rotterdam, maar ook aan andere BVO’s en (top)amateurs clubs.

Aansluitend werd er een demonstratietraining gegeven, waarbij de collega trainers op de tribune oren, maar vooral ogen tekort kwamen om alles te overzien wat op het veld werd gepresenteerd. Spelers van verschillende leeftijdscategorieën namen deel aan deze training, waarin o.a. de volgende accenten aan de orde kwamen, looptraining, bokstraining, krachttraining, keeperstraining en verschillende verkleinvormen waarin aanvallen, verdedigen en omschakelen centraal stonden.

Al met al kunnen de deelnemers terugkijken op een mooie, informatieve dag, met dank aan de spelers van Excelsior Rotterdam, de jeugdteams, en niet te vergeten Ricardo Moniz en Marco van Lochem en de ondersteunende stafleden.

BEKIJK HIER DE VIDEO COMPILATIE VAN DEZE STUDIEDAG

In de rubriek ‘Oefenstof” treft u de slides aan van de presentatie die Marco van Lochem heeft gegeven. Daarnaast twee video’s van de presentatie en de training van Ricardo Moniz.

GA VERDER naar de rubriek ‘Oefenstof” (inloggen is vereist).