Geplaatst op 5 juni 2022

Terugkijken boeiende studiedag in Heerenveen via de gedeelde presentaties van de sprekers

De VVON organiseerde op 25 mei 2022 in samenwerking met docenten van het Friesland College een inspirerende studiedag te Heerenveen. Om klokslag 16.00 uur opende Jacob Botter (Coördinator VVON district Oost)  de studiedag die gericht was op de praktijk van de trainer-coach in het amateurvoetbal. In het plenaire gedeelte vertelde Han Wonink (docent CIOS) over het hedendaagse opleiden en coachen.

Na de plenaire opening werden de ruim 100 deelnemers verdeeld in groepen en volgde elke deelnemer een tweetal workshops die door hem/haar zelf waren uitgekozen De deelnemers konden hierbij kiezen uit 4 verschillende workshops.

Gert Jan Karsten, trainer/coach bij s.v. Urk deelde zijn ervaringen over “Hiërarchie vanuit voetbalvisie binnen de selecties” bij binnenkomst van nieuwe dienstverbanden. De opdrachten bij HHC Hardenberg en s.v. Urk kwamen voort uit de clubcultuur waar verjonging binnen de selectie vooropstond. Dit in combinatie met prestatievoetbal zorgt voor een prachtige uitdaging voor de trainer.

Jacco van Olst, Head of Performance PEC Zwolle, nam de deelnemers mee in het “Periodiseren van trainingsweken” waar de opbouw van de trainingen centraal stonden. Het trainen van de onderwerpen balbezit/ omschakelen/ balverlies werden duidelijk in beeld gebracht.

Steven Wuestenenk en Herman Kamminga gaven een inkijkje hoe er gewerkt wordt bij Be-Quick 1887  m.b.t. het thema “Speelwijzeontwikkeling”. Waar veel trainers werken vanuit spelprincipes hebben Steven en zijn staf daar een andere denkwijze over. Zij werken vanuit fasen (speelveld gedeelte) waarbij ze binnen de fasen werken aan de voetbalhandelingen die daar van de spelers worden gevraagd.

Foppe de Haan en Tjalling van den Berg namen de deelnemers mee in het thema “De Kern van het coachen naar de toekomst”. Hierin werd belicht hoe heden ten dage nog maar mondjesmaat gecoacht wordt vanuit de kwaliteiten van de sporter. Ook het accent op het samen doen speelt een grote rol in het bereiken van verbetering.

Aan het einde van deze bijscholing kon worden teruggekeken op een boeiende en leerzame dag. In de augustus-uitgave van ons magazine ‘De TrainerCoach’ zal nog uitgebreid worden teruggeblikt op deze studiedag. Ook zullen de presentaties (slides) van de verschillende workshops nog worden gedeeld via deze website.

KIJK HIER voor de slides/presentaties die zijn gebruikt bij deze studiedag.