Geplaatst op 10 april 2019

Geslaagde bijscholing bij Harkemase Boys

Op maandag 8 april 2019 vond in het voetbalbolwerk Harkema, op ‘Sportcomplex ‘De Bosk’, de traditionele voorjaars bijscholing plaats. Jacob Botter, coördinator van district Noord, kon 180 enthousiaste trainers begroeten die zich voor de bijscholing hadden ingeschreven.

De avond begon met een minuut stilte ter nagedachtenis van ons erelid Henk Drewes die op 25 januari 2019 op 93-jarige leeftijd overleed.

Daarna was het de beurt aan hoofdtrainer Tieme Klompe en zijn staf om de specifieke kenmerken van de eerste selecte van Harkemase Boys te delen met de aanwezige trainers.

In zijn uitleg vooraf verwoordde hij de strijdwijze van de Harekieten. Niet het spel aan de bal, maar de strijd om de bal is kenmerkend. Passie, energie, explosiviteit, strijdlust en vechtend tot je erbij neer valt is de strijdwijze die Harkemase Boys tot nu toe naar een 6e plaats op de ranglijst van de derde divisie bracht. Zijn duidelijke uitleg werd op het veld vertaald door de spelers met een pass- en trapvorm en een spel/wedstrijd vorm waar de spits het aanspeelpunt was en het bijsluiten van de diepgaande middenvelders kenmerkend waren.

Het tweede gedeelte van de avond bestond uit een presentatie met als thema ‘Teamontwikkeling’ door René Felen. Belangrijke termen en fases werden op humoristische wijze door René voor het voetlicht gebracht.

De kwaliteit van de individuele speler kan doorslaggevend zijn, maar dit is vaak ook afhankelijk van de acceptatie binnen het team. Dit is een voortdurend verbeterproces waar teamstadia, gedragingen en valkuilen een belangrijke rol in spelen.

René gaf door middel van videobeelden praktijkvoorbeelden die kenmerkend zijn in het teamontwikkelingsproces. In verschillende fases, o.a. in de beleefdheids-, positionerings-, normerings- en prestatiefases werden handvaten aangereikt voor de aanwezige trainers.

In zijn totaliteit een leerzame avond voor de trainers die met een certificaat en twee studiepunten het Bolwerk Harkema in het duister verlieten.

Met dank aan het bestuur, trainersstaf en spelers van de vereniging Harkemase Boys.

KLIK HIER voor de uitgewerkte demonstratietraining van Tieme Klompe en de presentatie van René Felen (Inloggen als lid is vereist).