VIDEO – Geslaagde lustrumeditie van het Voetbaltrainers Congres
Woensdag 14 november 2018 organiseerde de VVON i.s.m. NLCoach de lustrumeditie van het Voetbaltrainers Congres. Als locatie was deze keer gekozen voor het Tennis- & Businesscenter “De Heuvelrug” in Doorn. Ongeveer 90 trainer-coaches woonden het congres, dat deze keer in het teken stond van “De fysieke gesteldheid van de Nederlandse voetballer”, bij.
Om 16:00 uur stond de plenaire presentatie gepland van Gertjan Verbeek, oud-trainer van o.a. sc. Heerenveen, Heracles, AZ, Feyenoord en de Duitse clubs FC Nürnberg en VfL Bochum. Tegenwoordig verschijnt Gertjan regelmatig als tv-analyticus bij Fox Sports Eredivisie, SBS 6 en de NOS. In zijn presentatie kwam nadrukkelijk de 6-weekse trainingscyclus naar voren waarin trainer-coaches het voetbalseizoen indelen. Een en ander natuurlijk wel afhankelijk van het aantal wedstrijden die in een week gespeeld worden. Is dat één wedstrijd per week of zijn dat er twee!! Ook krachttraining kwam uitgebreid aan bod. Welke vormen van krachttraining staan op het programma, en op welk moment bied je die aan de spelers aan? Bovendien zijn de krachtprogramma’s per speler verschillend en op maat samengesteld. Opmerkelijk was dat Gertjan betoogde dat er op zich niet zoveel verschil bestaat tussen datgene wat er in het buitenland (Duitsland) aan trainingsarbeid wordt verricht in vergelijking met Nederland. Het grote verschil is dat de trainingsintensiteit veel hoger ligt. De spelers in Duitsland trainen/spelen in een veel hoger tempo en met een veel hogere intensiteit. Met name omdat de gemiddelde kwaliteit van de spelers beter is. Aan het einde van zijn presentatie beantwoordde Gertjan nog een aantal vragen de deelnemers.
Aansluitend konden de deelnemers kiezen uit het bijwonen van een tweetal workshops, uit een aanbod van vier. Na de 1e workshop stond er een overheerlijke maaltijd klaar. Een van de workshops werd verzorgd door Robbert de Groot, fysieke trainer van FC Groningen. De titel van zijn workshop luidde “Monitoring van trainingsbelasting”. Het uiteindelijke doel van monitoring is de zo exact mogelijke bepaling van belasting, herstel en adaptatie als gevolg van gegeven trainingsprikkels die moet leiden tot prestatieverbetering en voorkoming van blessures.
Een andere workshop werd gegeven door Steven Edelenbos, krachttrainer van sc. Heerenveen, met als thema “Fysieke belastbaarheid van jeugdvoetballers; wat wel, wat niet?”. Het is voor iedere trainer-coach ontzettend belangrijk om te weten waar de grens ligt wat betreft de belastbaarheid van jeugdspelers. De grens waar kansen en bedreigingen elkaar tegenkomen is een uiterst dunne lijn. In deze workshop werd inzicht gegeven hoe je de jeugd optimaal kunt belasten zodat er betere prestaties mogelijk zijn.
Chris Wenker, fysieke trainer bij AZ Alkmaar, ging in op het thema “Kracht- en conditietraining”. Vele sporten zijn de laatste jaren ‘gedynamiseerd” dat wil zeggen, sneller geworden, of meer met het accent op kracht, maar ook het uithoudingsvermogen speelt een belangrijkere rol dan voorheen. Deze geeft de trainer-coach namelijk een uitstekende mogelijkheid om de training te individualiseren of te differentiëren. Daarnaast is het mogelijk om mentale aspecten te benadrukken in de kracht- en conditietraining. In vele takken van sport zijn de kracht- en conditie daarom de grote verschilmakers. Wat is de rol van kracht- en conditietraining? In deze workshop werd ingegaan op “Hoe kunnen we dat nog verbeteren en wat staat ons in de toekomst nog te wachten op dit gebied?
De workshop “Plannen en periodiseren” werd verzorgd door Arno Philips, Fysieke Trainer Feyenoord Rotterdam. Om je sporter(s)/team(s) zo goed mogelijk te laten presteren en je vooraf gestelde doelen te kunnen realiseren is het een vereiste dat je als trainer-coach een goede planning kunt maken. Wat ga je trainen en op welk moment train je dat? Hoe vaak, hoe intensief en welke trainingsvorm past daarbij? In deze workshop werd nader ingegaan op het maken van een planning en alle aspecten die bij het opstellen van die planning een rol spelen.
Na afloop was er nog gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten/te discussiëren over de behandelde onderwerpen van het thema “De fysieke gesteldheid van de Nederlandse voetballer”. Om ± 21:00 uur keerden de deelnemers voldaan huiswaarts, uiteraard na uitreiking van het felbegeerde certificaat.
VIDEO compilatie van dit congres.
Wilt u de workshops nog eens terugkijken (video en slides)? Ga dan naar de rubriek OEFENSTOF