Geplaatst op 1 mei 2021

HORIZONTAAL OVERSTAPPEN VAN SPEELDAG VANAF SEIZOEN 2022/’23 MOGELIJK

Met ingang van het seizoen 2022/’23 is het voor standaard mannenteams uitkomende in de 1e klasse of lager van het standaardvoetbal mogelijk om horizontaal over te stappen van de zondag naar de zaterdag of andersom. Tot nu toe was het altijd zo dat, wanneer je bijvoorbeeld in de 2e klasse op zondag speelde en ging overstappen naar de zaterdag als speeldag, je dan op het laagste niveau op zaterdag moest beginnen. Binnenkort kun je dus overstappen naar een andere speeldag, zonder dat dit consequenties heeft op het niveau waar je speelt.

Horizontaal overstappen betekent dat het speelniveau waarop een team normaliter zou worden ingedeeld op basis van de sportieve prestaties in het voorliggende seizoen, ook het niveau wordt waarop het team in het nieuwe seizoen wordt ingedeeld op de gewenste speeldag. In de huidige situatie wordt een elftal dat de overstap maakt, beschouwd als een startend 1e elftal, wat betekent dat dit elftal in de laagste klasse wordt ingedeeld. Dit zorgde ervoor dat veel verenigingen niet overstapten. Door horizontaal overstappen mogelijk te maken, komen we tegemoet aan de wens van verenigingen en leden.

In twee gevallen verloopt horizontaal overstappen iets anders:

  • Bij een kampioenschap in de 1e klasse dan wel promotie via de nacompetitie van de 1e klasse naar de hoofdklasse wordt het team ingedeeld in de 1e klasse van de nieuwe speeldag.
  • Als een vereniging bij het verzoek tot horizontaal overstappen aangeeft dat het team wenst over te stappen naar een lagere klasse dan het huidige niveau, neemt het bestuur amateurvoetbal hierover een besluit.

LEES VERDER op de website van de KNVB