Geplaatst op 21 juli 2017

INDIVIDUELE ONTWIKKELING VERSUS TEAMPRESTATIES

Merijn Zeeman, directeur Lotto/Jumbo

Merijn Zeeman, directeur Lotto/Jumbo

Door: Merijn Zeeman – technisch directeur wielerploeg Lotto/Jumbo

Bron: KNVB bijeenkomst “voor het voetbal”

Merijn Zeeman was bij de Rabobank met zijn 23 jaar de jongste ploegleider ooit, maar, zo verzekert hij zijn toehoorders voor aanvang, wat de ‘heilige graal’ van de talentherkenning en -ontwikkeling is, “dat zullen jullie van mij niet horen, want die graal is er niet.”
Onder de kop ‘Wel herkend, niet erkend’ toont hij vervolgens een sheet met daarop de foto’s van Anna van der Breggen, Marleen Veldhuis, Dylan Groenewegen en Vincent Janssen en vraagt de zaal: Wat hebben ze gemeen?
Antwoord uit de zaal: ze hebben allemaal in talentontwikkelings-programma’s gezeten, maar zijn nooit aangemerkt als absolute top. Kortom: wel herkend, niet erkend.
Zeeman: “Correct. Geen shouting talents, maar uiteindelijk wel toppers geworden. Groenewegen is nooit in aanmerking gekomen voor de opleidingsploeg van de Rabobank, maar was vorig jaar de meest winnende Nederlandse renner en werd ook Nederlands kampioen. Nu is hij iedereen van zijn generatie voorbijgestreefd. Zijn ontwikkeling is illustratief voor de verschillende routes die toptalent kan afleggen.”

Zeeman stipt het grote verschil aan in talentontwikkeling bij wielrennen en voetbal. “Voetbal is by far de grootste sport en heeft al een uitstekende talentontwikkelingsprogramma’s. In het wielrennen zijn er jaarlijks 100 junioren die de kans krijgen zich te ontwikkelen, waarvan het grootste deel bij voorbaat al niet goed genoeg is om de top te halen. In het voetbal is de vijver zoveel groter. Als het voetbal erin slaagt haar talentontwikkelingsprogramma’s nog beter te maken, dan kan het niet anders of er zullen weer grote talenten opstaan. Andere landen doen het misschien nog beter, maar de Nederlandse voetbalpraktijk is zo slecht nog niet.”

LEES VERDER voor het gehele artikel