Geplaatst op 24 april 2019

Interessante bijscholing “Veld- en zaalvoetbal samen sterker”

Op zaterdag 20 april jl. organiseerden de VVON en de KNVB een unieke bijscholing voor zowel veld- als zaalvoetbaltrainers in het Topsportcentrum te Rotterdam. Ruim 90 trainers woonden deze bijscholing, met als thema ‘Veld- en zaalvoetbal samen sterker’, bij.

Nadat Jan de Gier (secretaris VVON) en Max Tjaden (bondscoach van het Nederlands Zaalvoetbalteam) de deelnemers om 11.00 uur in de sporthal welkom hadden geheten, werd Kenneth Goudmijn door Teun de Jong geïnterviewd over zijn loopbaan als veld- en zaalvoetballer. Kenneth heeft zowel op het veld (AZ, Eindhoven, Haarlem en Cambuur) als in de zaal (FC Marlène) op hoog niveau gespeeld. Hij gaf kort en bondig weer wat de voordelen zijn om op jonge leeftijd naast veldvoetbal ook in de zaal te hebben gespeeld.

Daarna gaf Kenan Koseoglu (als veldspeler deel uitmakend van de jeugdopleidingen van Feyenoord en Excelsior en als zaalvoetballer al jaren spelend in de top van Nederland en België) een praktijkdemonstratie met voetballertjes van Spartaan ’20 en de b.v.v. Barendrecht van 013. In een aantal oefenvormen gaf hij technische en praktische tips voor de spelertjes en voor de deelnemers. Kenan is de laatste jaren actief binnen de Feyenoord Academy waar hij veld- en zaalvoetbal samenbrengt.

Aansluitend was het de beurt aan Wim Declercg, werkzaam bij KRC Genk en STVV, en tevens schrijver van het boek “Het spooktalent”. Wim pleit voor een holistische benadering van het kind waarbij je kinderen niet alleen moet trainen maar ook moet opleiden om betere mensen te worden. In een aantal praktische oefenvormen liet hij de basisprincipes voorbij komen van passen/trappen en positiespelen.

Na de uitstekend verzorgde maaltijd stonden er vanaf 14.30 uur een drietal workshops op het programma. In de 1e workshop gaven Hoessein Bouzambou, Azdine Bouhfrahi en Youssif Hamzaoui aan hoe de samenwerking tussen de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JOVZ) en de zaalvoetbal eredivisionist Groene Ster tot stand was gekomen. Op welke wijze kan het elkaar versterken en hoe organiseer je dat?

In de 2e workshop vertelde Pascal Roosen hoe KRC Genk, momenteel koploper in de Belgische Jupiler Pro League, het zaalvoetbal een plekje heeft gegeven in de opleiding. Pascal is momenteel coördinator U11-U14 en bracht de visie van KRC Genk voor het voetlicht, met name hoe dat binnen een Belgische BVO is georganiseerd.

Tijdens de 3e workshop was het woord wederom aan Wim Declercq. In zijn pp-presentatie gaf hij aan dat je (zaal)voetballen leert in een vooral (kind-)vriendelijke omgeving. Dat kan een pleintje zijn, een zaalvoetbal omgeving of een voetbalschool. Omstreeks 17.00 uur keerden de deelnemers, na het in ontvangst nemen van het certificaat met 4 licentiepunten, met een voldaan gevoel huiswaarts. De conclusie is dat de dag zowel organisatorisch als inhoudelijk uitstekend in elkaar zat. Zowel de VVON als de KNVB zijn voornemens ook volgend jaar weer een bijscholing voor beide doelgroepen te organiseren.

KIJK HIER voor de gegevens presentaties van deze dag (nog niet alle presentaties zijn ontvangen).