Geplaatst op 3 december 2019

Interessante en geslaagde bijscholing bij Helmond Sport

Op maandag 2 december 2019 vond een bijscholing plaats bij Helmond Sport. Tijdens deze bijscholing gaf de club, uitkomend in de Keuken Kampioen divisie, een kijkje in de keuken van de club en de jonge selectie van Trainer-coach Wil Boessen.

De avond begon met een korte intro door de algemeen directeur van Helmond Sport, Leon Vlemmings. Hij vertelde over de toekomstplannen van Helmond Sport, vastgelegd in het document ‘Heel Helmond Sport

Daarna nam Wil Boessen, Hoofdtrainer van Helmond Sport het stokje over.

Het thema van deze bijeenkomst was de teamfunctie aanvallen en specifiek de teamtaken opbouwen en het creëren van kansen. Met name aandacht voor de wijze waarop je een meerderheid kunt creëren rondom de bal tijdens het opbouwen en creëren van kansen. Hierbij specifiek aandacht voor:

Balcirculatie met de keeper en verdedigers

– Overtal situaties uitspelen in de as met middenvelders

– Overtal situaties uitspelen met de vleugelspelers.

– De lange bal naar de spitsen

Door middel van de uitleg door Wil Boessen en videobeelden van gespeelde wedstrijden, gaf Wil duidelijke aan op welke wijze hij dit wil bewerkstelligen met zijn jonge selectie.
Ook werden de deelnemers veelvuldig tijdens deze uitleg door Wil betrokken, zodat er een levendige discussies ontstond.

Vervolgens werden de deelnemers in groepjes aan het werk gezet. Wil toonde beelden van wedstrijden van Helmond Sport waarin het opbouwen en het creëren van kansen niet altijd vlekkeloos verliep. Deelnemers kregen vervolgens de opdracht mee om in groepjes het volgende uit te werken:

  1. Welk voetbalprobleem herken je bij het zien van beelden
  2. Welke doelstelling voor de training zou jij hierbij formuleren
  3. Maak een trainingsvorm voor deze doelstelling

Daarna werd het praktijkgedeelte overgenomen door Frank van Kempen ,assistent trainer van Helmond Sport. Tijdens de getoonde trainingsvormen uitgevoerd door de selectie van Helmond Sport gaf Wil tekst en uitleg.

Na deze velddemonstratie vond het vervolg van de avond weer binnen plaats. Wil kwam terug op de opdrachten die de deelnemers eerder op de avond hadden moeten uitwerken en vervolgens werd ook het praktijkgedeelte geëvalueerd. Al met al een hele leerzame en geslaagde bijeenkomst waarbij de deelnemers veelvuldig interactief betrokken waren.

De VVON dankt Helmond Sport voor de geboden gastvrijheid.

KIJK HIER voor de PowerPoint Presentatie van deze bijscholing (Inloggen is vereist).