Geplaatst op 22 mei 2017

Jan van Raalte wint Rinus Michels Award als beste Amateurtrainer en Co Adriaanse krijgt Oeuvre Award

Jan van Raalte werd tijdens het 15e Nederlands Trainerscongres te Zwolle gekozen als beste amateurtrainer seizoen 2016/2017. Hij ontving hiervoor de eervolle Rinus Michels Award uit handen van VVON voorzitter Arnold Westen.

Jan van Raalte (SC Genemuiden) was blij verrast met zijn uitverkiezing. Jan van Raalte wordt gezien als een teambuilder. Hij kan van een team een eenheid creëren waarin hij een goede mix weet te vinden in willen presteren met elkaar en plezier hebben in het spelletje. Zijn technische en tactische vaardigheden weet hij goed te vertalen naar het niveau waarmee hij werkt. Zijn duidelijke manier van werken, communiceren en gevraagde discipline maken van hem een allrounder.

De andere genomineerden waren: Oost: René Nijhuis (Quick ‘20), West I: Ed Engelkes (VVOG/Ajax vrouwen), West II: Jeroen Rijsdijk (Excelsior Maassluis), Zuid I: Miquel van den Dungen (RKSV Nuenen) en Zuid II: Niels van Casteren (Blauw Geel ’38).

De Rinus Michels Award voor beste trainer-coach in de eredivisie ging naar Peter Bosz van Ajax. Leo Beenhakker reikte de award uit: ‘Ajax is het hele seizoen in de race geweest voor het kampioenschap. Bosz’ team rammelt aan de poorten van het Europese clubvoetbal. Ook hebben diverse (jonge) spelers zich dit seizoen in een sneltreinvaart ontwikkeld onder leiding van Bosz.’

De Oeuvreprijs voor beste trainer-coach ging naar Co Adriaanse. Louis van Gaalreikte de prijs uit. ‘Co heeft het vak van voetbaltrainer altijd beschermd. Daarom is het zo mooi dat hij nu ook gewaardeerd wordt door collega’s door middel van deze award. Ik kon altijd aan zijn teams zien wie de trainer was. Een duidelijke hand van de trainer. Hij is ook de grondlegger geweest van het succes van Ajax in de jaren negentig. Hij leverde al die talenten af aan de selectie.’

Co Adriaanse: ‘Als je een oeuvreprijs wilt uitreiken aan iemand die in veel hoedanigheden binnen het voetbal betrokken is geweest, kun je bij mij uitkomen. Ik ben ook trainer geweest van een schoolvoetbalteam. Ik heb bij de AZ voetbalschool gewerkt. Heb in besturen gezeten en ben docent geweest. Ik ben enorm trots dat men mij deze prijs doet toekomen, waarvoor dank.’

De Rinus Michels Award voor beste trainer/coach in de Jupiler League ging naarMaurice Steijn van VVV, waarmee hij dit seizoen kampioen werd.

Bij de uitreiking van de Rinus Michels Awards worden ook de beste jeugdopleidingen van betaald-voetbalclubs en amateurverenigingen bepaald. De hoofden opleidingen in het betaald voetbal kozen uit de vier genomineerde jeugdopleidingen Feyenoord, Ajax, PSV en AZ voor Ajax.

Ook de jeugdopleiding van Excelsior Maassluis mag het logo van de Rinus Michels Award een jaar lang in al haar uitingen gebruiken. De club verdient volgens de KNVB deze bijzondere stimuleringsprijs vanwege het gevoerde jeugdbeleid. Naast Excelsior Maassluis waren ook FC ‘s –Gravenzande en AVV Zeeburgia genomineerd.