Geplaatst op 18 april 2021

KNVB past niveau verplichte trainerslicenties in de top van het jeugdvoetbal aan na kritiek van verenigingen en de VVON

Na aanhoudende en gefundeerde kritiek van een aantal gerenommeerde amateurverenigingen en de VVON is de KNVB teruggekomen op het eerder genomen besluit tot invoering van de strenge trainerslicentie-eisen in de top van het jeugdvoetbal. Deze toonaangevende verenigingen in de top van het jeugdvoetbal, en de VVON, vonden het onbegrijpelijk en onverantwoord dat men moest voldoen aan compleet nieuwe licentie-eisen voor trainers die elftallen trainen in de top van het jeugdvoetbal.

Onbegrijpelijk vooral omdat dit besluit werd genomen zonder fatsoenlijk overleg met de clubs en de VVON. In het verleden werden er geen licentie-eisen gesteld aan trainers van elftallen die in de hoogste divisies in het jeugdvoetbal uitkwamen. Als een donderslag bij heldere hemel kwam de KNVB op de proppen met licentie-eisen voor trainers die praktisch onuitvoerbaar zijn en enorme financiële gevolgen hebben voor de betrokken clubs. Sommige clubs waarvan veel jeugdelftallen uitkomen in de hoogste divisies van het jeugdvoetbal moesten in een keer 4 à 5 trainers in dienst hebben met een geldige UEFA A-licentie. Gelukkig heeft de KNVB, weliswaar een beetje laat,  ingezien dat dit niet werkt op deze manier.

De VVON en de meeste amateurverenigingen staan overigens achter het idee dat trainers van de hoogste elftallen in de top van het jeugdvoetbal moeten voldoen aan een bepaald niveau. M.a.w. over een geldige trainerslicentie moeten beschikken. De vraag is alleen over welke trainerslicentie dienen zij te beschikken? Het zou de KNVB sieren dit alsnog te bespreken met zowel de verenigingen als ook met de VVON.

Voor het overzicht van de trainerslicentie-eisen voor de diverse leeftijdscategorieën m.i.v. seizoen 2021/2022 verwijzen wij naar het bestuursbesluit van de KNVB via onderstaande link.

BESTUURSBELSUIT AMATEURVOETBAL TRAINERSLICENTIES SEIZOEN 2021/2022