KNVB scherpt richtlijn omgaan met protest richting scheidsrechters aan in amateur- en betaald voetbal
Tijdens het Europees kampioenschap (UEFA) en de Olympische Spelen (FIFA) zijn nieuwe richtlijnen toegepast om respectvol gedrag richting de scheidsrechters te bevorderen. Alleen aanvoerders mochten belangrijke beslissingen bespreken met scheidsrechters. Dit is succesvol verlopen en stimuleert sportiviteit op de voetbalvelden. Daarom wordt deze richtlijn met ingang van het seizoen 2024/’25 ook toegepast in de Nederlandse competities van zowel het amateur- als betaald voetbal.
Niet respectvol gedrag voorkomen en sportiviteit stimuleren
Sportiviteit en respect zijn belangrijke kernwaarden van het voetbal. Om sportiviteit en respect te verbeteren op en rondom het voetbal kan meer samenwerking tussen scheidsrechters en aanvoerders helpen.
Nieuwe richtlijn
Er komt een intensievere samenwerking tussen aanvoerders en scheidsrechters. Concreet betekent dit:
- De scheidsrechter geeft tijdens de wedstrijden aan de aanvoerder(s) waar nodig een toelichting op belangrijke beslissingen;
- De aanvoerder neemt de verantwoordelijkheid door de teamgenoten weg te sturen bij de scheidsrechter;
- Elke teamgenoot die deze instructies negeert en de scheidsrechter onheus benadert, zich niet respectvol gedraagt of protesteert, ontvangt een gele kaart.
- Als de aanvoerder de keeper is, moet het team één veldspeler aanwijzen die deze rol op zich zal nemen wanneer de keeper zich niet dichtbij de scheidsrechter bevindt.
Amateur- en betaald voetbal
De aanscherping van de regel wordt op alle niveaus ingevoerd, zowel in het amateur- als het betaald voetbal. Dit betekent dat in alle competities de maatregel toegepast wordt en alle betrokkenen in het voetbal hier mee te maken krijgen. De KNVB verwacht dan ook van bestuurders, coaches en trainers, dat zij de nieuwe richtlijn breed bekendmaken binnen de verenigingen en clubs.
Voorafgaand aan de start van het seizoen in het amateurvoetbal ontvangen alle betrokkenen meer informatie over hoe iedereen kan bijdragen om deze overgang soepel te laten verlopen. Het is een gezamenlijk verantwoordelijkheid van alle betrokkenen bij een wedstrijd, naast de scheidsrechter. We kunnen allemaal een belangrijke bijdrage leveren aan meer sportiviteit op de voetbalvelden.
NOOT VVON: Voorafgaand aan bovengenoemd besluit is helaas .geen overleg geweest met de belangenorganisaties over de invoering van deze nieuwe richtlijn. Uiteraard zijn wij als VVON ook voor respectvol gedrag richting scheidsrechters, maar enig overleg over de wijze waarop en de snelheid waarmee e.e.a. wordt ingevoerd zou op zijn plaats zijn geweest.