Geplaatst op 19 mei 2019

Laurens Knippenborg wint Rinus Michels Award voor ‘beste trainer amateurvoetbal’ seizoen 2018/2019

Laurens Knippenborg (RKZVC) is door zijn collega’s en de vakjury gekozen tot ‘beste trainer-coach amateurvoetbal’ seizoen 2018/2019. Hij volgt hiermee Paul van der Zwaan op die vorig jaar met de prijs naar huis ging. Dit gebeurde tijdens het 17e Nederlands Trainerscongres in het stadion van PEC Zwolle, dat met ongeveer 1500 deelnemers zeer drukbezocht was. Arnold Westen, voorzitter VVON, reikte de prijs uit aan Laurens Knippenborg.

Laurens Knippenborg zit al zeven jaar bij RKZVC en promoveerde van de derde klasse naar de Hoofdklasse. Dat deed hij met grotendeels dezelfde groep. Zijn inspiratie haalt hij o.a. uit Duitsland. “Daar ga ik minimaal een keer per week heen om een wedstrijd te kijken. Of een training van Borussia Dortmund. Dan kijk ik wat ik daarvan kan leren en kan toepassen voor mijn eigen trainingen. Daar leer ik veel van, in de laatste tien jaar heb ik meer geleerd dan de eerste twintig jaar als trainer.”

Voor deze prijs was uit elk VVON-district 1 trainer-coach genomineerd. De andere genomineerden waren: Wim Bakering (vv Gomos), Richard Plug (Odin’59), Dogan Corneille (Excelsior Maassluis), Rogier Veenstra (v.v. Goes), Pierre van den Eeden (Geldrop).

Volgens de 18 hoofdtrainers in de eredivisie is Erik ten Hag de beste trainer-coach van dit seizoen. Deze waardering van zijn vakcollega’s leverde de coach van Ajax de Rinus Michels Award op.

“Hard werken en innovatief blijven”, zo adviseert Ten Hag zijn collega-trainers. “Elke dag moet je beter worden. Goed is niet goed genoeg. Je moet als trainer ook niet met alle meningen meegaan. Er zijn veel clubs en daardoor ook veel meningen. Maar als je dan ieder zijn mening mee neemt is het moeilijk. Daarin moet je altijd in jezelf geloven.”

Ook genomineerd waren, Mark van Bommel (PSV), John van den Brom (AZ) Adrie Koster (Willem II) en Maurice Steijn (VVV).

De Rinus Michels Award voor beste trainer-coach in de Keuken Kampioen divisie ging naar Marino Pusic die kampioen werd met FC Twente. Ondanks het feit dat hij komend seizoen niet met FC Twente de eredivisie bedankte hij de club voor de kans die heeft gekregen om zich als trainer-coach te kunnen ontwikkelen.

Ook genomineerd waren: Willy Boessen (FC Den Bosch), Henk Fraser (Sparta), Mike Snoei (Telstar) en Klaas Wels (TOP Oss).

Ook zijn er op deze dag stimuleringsprijzen uitgereikt voor de jeugdopleidingen in het betaald- en amateurvoetbal. De hoofden opleidingen in het betaald voetbal kozen uit de drie genomineerde jeugdopleidingen Ajax, PSV en Sparta voor Ajax als de winnaar van de Rinus Michels Award.

Ook de jeugdopleiding van DVS’33 uit Ermelo mag het logo van de Rinus Michels Award een jaar lang in al haar uitingen gebruiken. De club verdient volgens de KNVB deze bijzondere stimuleringsprijs vanwege het gevoerde jeugdbeleid. Genomineerd waren ook Excelsior ’31 (Rijssen) en Quick Den Haag.

Bij DVS’33 is het alweer de tweede keer dat het deze prijs wint. “Wij doen net als veel andere clubs een heleboel. Maar wat wij anders doen is dat wij rekening houden met de biologische leeftijd en dan tot en met de maand dat ze in zijn geboren. Daar besteden we veel aandacht aan met onder de 13, 14 en 15.”