Geplaatst op 13 februari 2018

LEEN DEN BOER: TRAINER EN VIDEO- ANALIST. REGISTEREN IS VOORUITZIEN!

“Registreren is niet alleen voor de trainer belangrijk, maar ook voor de club en in het belang van de spelersontwikkeling”

 

Kun jij jezelf kort introduceren?
Mijn naam is Leen den Boer, 52 jaar en woonachtig in Zeewolde.
Momenteel werk ik met veel plezier als fulltime video-analist bij Almere City. Daarnaast ben ik als Trainer/ coach van de O15-1 en Hoofd bovenbouw selectie teams betrokken bij vv Zeewolde.
Ik ben in het bezit van UEFA B en volg op dit moment de opleiding HJO-B van de KNVB.

Hoe kijk jij aan tegen digitalisering en registratie van voetbaltechnische gegevens binnen het voetbal?
Het feit dat ik werkzaam ben als Video-analist binnen Almere City, maakt het geen verrassing dat ik dergelijke ontwikkelingen toejuich. Zowel binnen Almere City, als bij mijn amateurvereniging maken wij gebruik van het spelervolgsysteem van Dotcomsport. Dit systeem zorgt ervoor dat wij een centrale plek hebben waar wij alle belangrijke informatie opslaan.
Of het hierbij gaat om wedstrijdgegevens, trainingen en oefenstof, beoordelingen, blessureregistratie of de videobeelden/analyses, alle gegevens worden door de verschillende functiegroepen ingebracht en zijn voor geautoriseerde betrokkenen direct inzichtelijk.

Binnen de amateurvereniging hebben wij uiteraard andere richtlijnen t.o.v. een betaald voetbal organisatie, echter de applicatie is hier helemaal op ingericht. Het feit dat deze oplossing ondertussen bij meer dan 350 amateurverenigingen gebruikt wordt, geeft aan dat digitalisering binnen het voetbal leeft. Registeren is vooruitzien en is in het belang van de club, maar bovenal voor de ontwikkeling van spelers!

Waarom vind jij het spelervolgsysteem zo belangrijk?
Het motiveren van individuele spelers en het monitoren van hun voortgang is essentieel voor onze opleiding. Wij willen spelers, maar ook ouders, duidelijk laten zien welke vooruitgang er is  gemaakt en waar eventueel verbeterpunten zijn. Trek je dit door naar het professionele voetbal, zijn de analyses van tegenstanders ook erg belangrijk. Dit kan echt het verschil maken tussen winst en verlies. Met het spelervolgsysteem bewaken wij deze lijn en creëren wij een uniforme manier van werken. Alle betrokken stafleden binnen de opleiding weten op deze wijze precies wat er van hem of haar verwacht wordt.

Wat vind jij belangrijk met technologie binnen het voetbal? Met andere woorden wat zijn de succesfactoren?
Gebruiksgemak en service! Met stip staat dit voor mij bovenaan. Ik heb in het verleden uitvoerig onderzoek gedaan naar verschillende systemen en het is essentieel dat een applicatie na een goede implementatie prettig werkt.
Het spelervolgsysteem, welke wij gebruiken binnen beide organisaties, springt er wat dit betreft echt uit. Helemaal gezien de verdere ondersteuning via de support, waar alle gebruikers per telefoon en via de e-mail altijd terecht kunnen met vragen. Een volg/registratiesysteem is een tool en geen middel op zich! Trainers staan het liefst op het veld, registratie moet dus snel en efficiënt.

Wat heb jij voor tip voor verenigingen/organisaties die digitaal gegevens willen gaan vastleggen?
Let goed op de privacy van de speler -en stafgegevens. Werken met Excel en overige documenten is leuk, echter zodra je dergelijke zaken bijvoorbeeld al niet versleuteld rondstuurt, kan dit vervelende gevolgen hebben. Waar staan deze gegevens bijvoorbeeld allemaal opgeslagen? Hetzelfde geldt voor producten als Google en Dropbox. Met ons spelervolgsysteem hebben wij deze vraagstukken gelijk getackeld.

Overal, maak duidelijke afspraken met de staf! Helemaal in het amateurvoetbal werkt een vereniging veelal met vrijwilligers. Neem hen mee in het verhaal en leg uit waarom het zo belangrijk is om dergelijke basisinformatie bij te houden. Door hele duidelijke afspraken te maken, weet iedereen wat er verwacht gaat worden gedurende het seizoen en ook wat er vervolgens met de data gedaan zal worden!