Geplaatst op 27 oktober 2018

Video en foto’s – Boeiende en leerzame studiedag bij Sparta Rotterdam

Woensdag 24 oktober 2018 organiseerde de VVON een bijscholing in de vorm van een studiedag. Het werd een uiterst boeiende en leerzame studiedag waarbij aandacht werd besteed aan zowel het 1e elftal als aan de jeugdopleiding van Sparta.

Ongeveer 250 trainers meldden zich, na zich ingeschreven te hebben en voorzien te zijn van een heerlijke kop koffie/thee, om exact 10.00 uur in de Jupiler Lounge van het “Kasteel”. Jan de Gier (secretaris bestuur) heette iedereen van harte welkom waarna Henk van Stee (technisch manager Sparta) benadrukte dat dit soort bijeenkomsten toch wel uniek is ten opzichte wat er in andere landen gebruikelijk is.

Aansluitend kwam Henk Fraser aan het woord. In zijn presentatie, ondersteund door videobeelden, gaf hij uitgebreid aan waarom Sparta was overgegaan tot invoeren/inslijpen van een 1:5:3:2 formatie of, zoals Henk aangaf, een 1:3:5:2 formatie. In de boeiende demonstratietraining werden de belangrijkste basisprincipes van de 1:5:3:2 formatie op een duidelijke manier uiteengezet waarbij met name de teamfunctie ‘aanvallen’ werd benadrukt.

Nadat iedereen zich tegoed had gedaan aan een heerlijke lunch stonden in het middagprogramma twee thema’s centraal. In de 1e presentatie van een uur stond het thema “Visie op opleiden” centraal, verwoord en met bezieling voor het voetlicht gebracht door Ruben den Uil. Ruben ging uitgebreid in op de biologische leeftijd versus de kalenderleeftijd en welke effecten dit kan hebben op de individuele ontwikkeling van jeugdspelers.

In het 2e presentatie ging het over “Jouw visie op de ideale trainingsweek”, gepresenteerd door Olivier Noordam en Jeroen Rijsdijk. In deze presentatie werden de volgende aspecten besproken: “Hoe ontstaat een visie op een speelwijze”, “de structuur op macro-, meso- en microniveau van een voetbalvisie”, “de vertaling van een visie in doelstellingen ‘buiten het veld’ en ‘op het veld’. Ook het mentale aspect van een visie werd uitvoerig belicht. De presentatie werd afgesloten met een aantal (boeken-)tips op technisch, tactisch, fysiek en mentaal gebied.

Na de uitreiking van de certificaten konden de deelnemers terugkijken op een boeiende, inspirerende en leerzame dag waarbij de VVON vooral dank verschuldigd is aan Sparta en alle trainers die meegewerkt hebben om deze dag tot een succes te maken.

In de volgende uitgave (14 december) van ons magazine ‘De TrainerCoach’ een uitgebreide terugblik op deze dag.

KIJK HIER voor een video compilatie van deze dag.

Wilt u de training en de diverse presentaties van deze dag nog eens terugkijken? Ga dan naar OEFENSTOF

Hieronder enkele foto’s van de Studiedag.