Geplaatst op 22 maart 2018

Diverse video’s met oefenvormen, presentaties en uitgewerkte training – Geslaagde bijscholing bij FC DEN BOSCH

Op woensdag 21 maart 2018 hebben 117 trainers het stadion ‘De Vliert’ in ’s Hertogenbosch bezocht voor een bijscholing bij FC Den Bosch. Er was onder meer een demonstratietraining van de voltallige selectie en complete staf van de FC Den Bosch, onder leiding van hoofdtrainer Wil Boessen. Na het inchecken en het aangeboden kopje koffie werd het gezelschap namens de VVON welkom geheten door Adri Franke.

Na de uitleg over het programma door Will Boessen, hield Martin de Waal, revalidatietrainer FC Den Bosch, een presentatie over:

  1. Revalidatietrainingen en de daar bijbehorende tests
  2. Trainingen van talentvolle jeugdspelers (in de groeispurtfase) over het moment, de mate en de vorm van de belastinggraad

Veel aandacht wordt daarbij geschonken aan de tests om dat grootste groeispurtmoment vast te stellen.

Vroegrijpers lopen namelijk in grootte, sterkte en snelheid duidelijk voor op de laatrijpers, maar deze hebben wel de mogelijkheid om tussen hun leeftijdgenoten hun persoonlijke mentale en tactische talenten goed te ontwikkelen en te vormen, want zij moeten immers overleven. Na deze duidelijke en helder gepresenteerde presentatie werden op het veld enkele testvormen gedemonstreerd, om een en ander in de praktijk te zien.

Daarna was het de beurt aan Wil Boesen, die met zijn selectie en staf, een veldtraining verzorgde waarbij het accent lag op: “hoe om te gaan met de complexiteit van het hedendaagse voetbal, waarbij ruimtes steeds kleiner worden en het spel daardoor ook steeds sneller moet worden gespeeld”.

De training werd ingedeeld in:

  1. Oriëntatiefase (complexe pass- en trapvormen), waarbij het doel is: Handelingssnelheid verhogen balbezit
  2. Oefenfase (complexe positiespelen), waarbij het doel is: Handelingssnelheid verhogen balverlies, 5 sec. regel
  3. Toepassingsfase (vanuit Positiespel op middenveld) Opbouwen-Aanvallen/Verdedigen Eindfase, waarbij het doel is om handelingssnelheid te verhogen in het omschakelen naar Opbouwen/Aanvallen

Na deze boeiende en leerzame demonstratie, die met volle overgave en enthousiasme gepresenteerd werd, was het tijd om binnen af te sluiten. De groep werd daarbij opgesplitst in een 8-tal groepen en bij iedere groep voegde zich ook 1 staflid van FC Den Bosch om op eventuele vragen en opmerkingen te reageren.

Na afloop bedankte Adri Franke FC Den Bosch heel hartelijk voor de fantastische gastvrijheid en de perfecte invulling van het programma en bood daarbij Wil Boessen 2 flessen wijn aan.

Na het uitreiken van de certificaten was het weer tijd om huiswaarts te keren en kon er vol trots worden teruggekeken op een zeer geslaagde en zonnige VVON-bijscholing.

KLIK HIER voor een video compilatie van de bijscholing.

KLIK HIER voor de video’s met diverse oefenvormen, presentaties en de uitgewerkte training van de bijscholing (inloggen als lid vereist).