Geplaatst op 29 april 2018

Video – Zeer geslaagde bijscholing “Zaal- en veldvoetbal samen sterker”

Op zaterdag 21 april 2018 organiseerden de VVON en de KNVB een unieke bijscholing voor zowel zaalvoetbal- als veldvoetbaltrainers in de sporthal ‘Merwestein’ te Nieuwegein. Ruim 100 trainers woonden deze bijscholing met als thema ‘Zaal- en veldvoetbal samen sterker’ bij.

Nadat Jan de Gier, secretaris van de VVON, de deelnemers om 14.00 uur in de sporthal welkom had geheten, was Guy Beckers de eerste gastspreker. Guy Beckers is zowel als docent veld- als zaalvoetbal werkzaam bij de KBVB. Daarnaast is hij betrokken bij het Masterplan van de KBVB en Voetbal Vlaanderen. Het thema van zijn presentatie luidde “ Indoorvoetbal en de rol in de spelersontwikkeling”. Heel veel wereldsterren zijn ooit als zaalvoetballer begonnen en Guy gaf 10 redenen aan om ‘Futsal’, mogelijk naast veldvoetbal, te spelen.

Daarna was het woord aan Max Tjaden, bondscoach van het Nederlands Zaalvoetbalteam heren, die het middagprogramma verder toelichtte. Een drietal praktijkcessies volgden elkaar in een vlot tempo op. Als eerste waren de spelers van Jonathan/Klooster Boys O12, onder leiding van Nelson de Kok en Marius Privee, aan de beurt, gevolgd door keeperstrainingen voor zaalvoetbal- als voor veldvoetbalkeepers. Aan de ene zijde van de sporthal gaf Bjorn van Haaren (keeperstrainer van Het Nederlands zaal voetbalteam en het Nederlands Beloftenteam) een keeperstraining voor zaalvoetbalkeepers en aan de andere kant schotelde Herman van Plateringen de deelnemers een training voor voor veldvoetbaltrainers. Max Tjaden zelf was verantwoordelijk voor de laatste praktijkcessie. Met het Nederlands Beloftenteam gaf Max een duidelijk beeld over de structuur van het zaalvoetballen waarbij de kwaliteit van handelen centraal staat. Communicatie is een van de belangrijkste vereisten om tot een goede aanval te komen maar ook onontbeerlijk om als team goed te verdedigen.

Na de uitstekend verzorgde maaltijd stonden er vanaf 18.00 uur een drietal workshops op het programma. Ruben den Uil (bvo Sparta Rotterdam) verzorgde een workshop over differentieel leren waarbij spelers continu worden uitgedaagd om beter te worden. Dit gebeurt o.a. door regelmatig van ondergrond wisselen, het aantal doeltjes te verkleinen/te vergroten, etc. Spelers dienen zich continu aan te passen aan de zich veranderende omstandigheden waarbij het ‘brein’ getriggerd wordt. Peter van Dort (KNVB) verzorgde een workshop over de transfer tussen zaal- en veldvoetbal.  Hierbij werden de o.a. kenmerken/principes en eisen van het zaal- en veldvoetbal met elkaar vergeleken waarbij de conclusie is gerechtvaardigd dat beide vormen van voetbal elkaar kunnen versterken. Richard Mooijer (zvv Volendam) gaf in zijn workshop aan hoe en waarom het zaalvoetbal is geïntegreerd in de organisatie van RKAV Volendam. Tevens gaf hij een inkijkje in het plan van aanpak hoe dit de komende jaren tot een succesformule moet leiden.

Omstreeks 20.00 uur keerden de deelnemers, na het in ontvangst nemen van het certificaat met 4 licentiepunten, met een voldaan gevoel huiswaarts. De conclusie is dat de dag zowel organisatorisch als inhoudelijk uitstekend in elkaar zat. Zowel de VVON als de KNVB zijn voornemens ook volgend jaar weer een bijscholing voor beide doelgroepen te organiseren.

 

KLIK HIER voor een video compilatie van deze dag.

KLIK HIER voor de verschillende presentaties van deze bijscholing.

 

Hieronder enkele foto’s van deze dag.