Geplaatst op 4 december 2017

Voormalig VVON Hoofdbestuurslid Gerrit Abma overleden

Voormalig Hoofdbestuurslid van de VVON Gerrit Abma uit Sneek is donderdag 30 november 2017 overleden. Als speler van ONS, Sneek en SC Heerenveen, daarna als trainer en bestuurslid van onder andere de Vakbond Voetbal Oefenmeester Nederland (VVON) groeide Abma uit tot voetbalicoon in Sneek en daarbuiten. Gerrit Abma is 80 jaar geworden.

De VVON wenst de naaste familie, vrienden en bekenden veel sterkte toe.

Gerrit Abma begon zijn voetbalcarrière bij ONS op de Leeuwarderweg in 1949. Tegen de zin van zijn streng gereformeerde vader stapte hij over naar zondagclub Sneek van ‘zijn idolen’- zoals hij later zou zeggen – André Roosenburg en Theo Ydema. Zijn talent werd opgemerkt bij Heerenveen en in 1959 waagde Abma een poging in het betaalde voetbal. Met Heerenveen promoveerde hij destijds. Terug bij Sneek, waar hij met zijn broers Anno en wijlen Joop in één elftal speelde,  maakte hij in 1970 deel uit van het team de nationale titel veroverde.

Als trainer die een goede conditie hoog in het vaandel had, werkte Abma met Sneek en Steenwijk succesvol in de hoofdklasse, destijds het hoogste niveau in het amateurvoetbal. Hij hielp daarna het Sneker WZS aan promotie naar de derde klas en werd met het WZS-damesteam kampioen en won de Friesland Cup. Hij had altijd een zwak voor de (jongste) jeugd die hij nog lang trainingen gaf.

Ook zijn in 2001 overleden echtgenote Tiny zette zich in voor het voetbal, onder andere als kundig penningmeester. De laatste tijd verzorgde hij nog met regelmaat kantinediensten voor SWZ Boso Sneek (fusieclub Sneek en WZS) in de bestuurskamer.

Hoofdklasser SWZ speelt zaterdag 9 december met rouwbanden. Op 9 december wordt Abma voorafgaand aan het duel van SWZ Boso Sneek met Achilles 1894 herdacht. De clubvlag hangt tot de dag van de uitvaart op wedstrijddagen halfstok op het verenigingsgebouw.

Bron: Sneeker Nieuwsblad