Geplaatst op 7 mei 2016

Wilfred van Leeuwen winnaar Rinus Michels Award en Oeuvre prijs voor Johan Cruijff

Wilfred van Leeuwen is vrijdag 6 mei 2016, tijdens het 14e Nederlands Trainerscongres, gekozen tot beste amateurtrainer seizoen 2015/2016. Hij ontving uit handen van Arnold Westen, voorzitter van de VVON, de felbegeerde Rinus Michels Award. Wilfred van Leeuwen bereikte met de Noordwijkerhoutse Topklasser VVSB als tweede amateurclub ooit de halve finale van de KNVB-Beker. Daarnaast is het mogelijk dat van Leeuwen met VVSB voor de derde keer op rij in de top drie van de zondag Topklasse gaat eindigen. Van Leeuwen kreeg de voorkeur boven een vijftal andere kandidaten: Bart Logchies (AFC), Mischa Visser (Be Quick 1887), Rob Bouman (De Bataven), Ron Timmers (Dongen) en Maarten van Vugt (OSS ’20).

Volgens de 36 hoofdtrainers in het betaald voetbal is Erik ten Hag de beste coach van dit seizoen. Deze waardering van zijn vakcollega’s leverde de coach van FC Utrecht de Rinus Michels Award op. Ook genomineerd waren: Frank de Boer (AFC Ajax), Phillip Cocu (PSV), Ron Jans (PEC Zwolle) en John Stegeman (Heracles Almelo).

Ook werden Rinus Michels Awards uitgereikt aan de jeugdopleiding van AZ en aan Be Quick 1887 uit Groningen vanwege het uitstekende jeugdbeleid. Bij hoge uitzondering werd de Oeuvreprijs van de Rinus Michels Awards postuum toegekend aan Johan Cruijff.

Jordi Cruijff reageerde vanuit Tel Aviv op de toekenning van de Rinus Michels Oeuvre Award voor zijn dit jaar overleden vader door middel van een videoboodschap in het stadion van PEC Zwolle, waar zo’n 1200 bezoekers aanwezig waren bij het Trainerscongres. “Mijn vader heeft als speler en als trainer veel betekend op sociaal en voetbalgebied. We zijn erg trots op deze prijs, die op ons verzoek wordt uitgereikt aan Wim Jansen, met wie mijn vader veel heeft opgetrokken. Naast het voetballeven bestond er ook een grote vertrouwensband tussen deze twee generatiegenoten.”
Op de vraag wat Rinus Michels betekend heeft voor de familie Cruijff vertelde Jordi een anekdote over zijn eigen geboorte. “Ik ben op dezelfde dag van het jaar geboren als Rinus Michels, 9 februari. Dit was in de week van Real Madrid-Barcelona (0-5). Michels, toenmalig trainer van Barcelona, wilde niet dat mijn geboorte zou plaatsvinden in het weekend van deze belangrijke wedstrijd. Daarom werd er een datum geprikt voor mijn geboorte, al dan niet toevallig op de verjaardag van Rinus Michels zelf.”