Geplaatst op 23 april 2019

Zeer goed geslaagde bijscholing bij v.v. Katwijk

Dinsdag 23 april 2019 organiseerde de VVON een prima verzorgde bijscholing bij v.v. Katwijk. 115 trainer-coaches meldden zich deze avond op het prachtige complex van de v.v. Katwijk waar zij getuige waren van een prima demonstratietraining onder leiding Jan Zoutman. Het 2e gedeelte van deze avond werd verzorgd door Cees Bruinink, technisch directeur van de v.v. Katwijk, met als thema ’Presteren onder druk”.

De avond werd geopend door Jan de Gier (secretaris VVON) en Cees Bruinink. Daarna kreeg Jan Zoutman (hoofdtrainer v.v. Katwijk) het woord. Het thema van zijn velddemo stond in het teken van “de samenwerking tussen de centrale verdedigers, de flankspelers en de middenvelders in een 1:3:5:2 formatie om zo tot een gecontroleerde opbouw te komen”. Jan gaf in zijn toelichting aan hoe zijn te coachen team dat zou oplossen tegen een ploeg die dat op twee manieren zou proberen te verstoren.

Hierna begaven de trainer-coaches zich naar de prachtige overdekte tribune van het hoofdveld (kunstgras) van Katwijk. Na de warming-up kwam in het eindspel 11:11 het gekozen onderwerp goed naar voren. De assistent trainers leidden de training en Jan gaf ter hoogte van de tribune in een aantal situaties aan waar het spel verbetering behoefde en waar het juist uitstekend liep.

Na een korte pauze konden de aanwezigen Jan Zoutman nogmaals bestoken met vragen. Hiervan werd dit keer ruimschoots gebruik gemaakt.

In het 2e gedeelte van de avond was het woord aan Cees Bruinink (technisch directeur van de v.v. Katwijk) over het onderwerp “Presteren onder druk”. In een boeiende presentatie gaf Cees aan dat elke trainer, op welk niveau dan ook, altijd te maken krijgt met druk. Waar die druk vandaan komt is zeer divers. De ene keer komt die vanuit bestuurlijke hoek, een andere keer vanuit de sponsorhoek. En ook vanuit de pers kan er behoorlijk druk op een trainer komen te staan. Denk hierbij b.v. aan magere resultaten van een team. Zelfs ouders van jeugdspelers zijn tegenwoordig al in staat om druk op jeugdtrainers te leggen en stellen de vraag: ‘Waarom speelt mijn zoon niet op zijn favoriete positie?”. In zijn presentatie gaf Cees diverse manieren/middelen aan om hier positief mee om te gaan.

Na een dankwoord van Jan de Gier aan alle betrokkenen, inclusief de fijne samenwerking met de v.v. Katwijk, keerden de trainer-coaches, na uiteraard eerst nog het certificaat in ontvangst te hebben genomen, tevreden huiswaarts.

KIJK HIER voor de uitgewerkte training van Jan Zoutman en de presentatie van Cees Bruinink