Geplaatst op 20 december 2020

Artikel uit ‘De TrainerCoach’ Nr. 6/2020 – Leren Presteren: Trainen en Leren – Afke van de Wouw

Wedstrijden winnen zit hem niet alleen in tactisch inzicht, goede voetbalhandelingen, krachtige spieren en een optimaal uithoudingsvermogen. Voetbalprestaties worden ook beter door een goede wedstrijdvoorbereiding, waarin duidelijk naar voren komt wat het wedstrijdplan is en welke taken je spelers hebben; door het richten van de aandacht op relevante informatie (focus) en deze informatie snel verwerken, waardoor een speler eerder tot actie kan overgaan (handelingssnelheid); door goed om te gaan met wisselende omstandigheden, tegen- slag en druk; door een goede communicatie en samenwerking met teamgenoten en de coach; door een optimaal herstel en leren van hetgeen gebeurd is in een wedstrijd en training (reflecteren).

In het werken met sporters en coaches kwam ik erachter, dat voor bovenstaande ‘hoofdzaken’ voornamelijk aandacht is als het niet goed (meer) gaat. Als een speler op de training veel beter presteert dan in de wedstrijd, als een team moeite heeft met presteren onder druk, als een speler zijn kop te lang laat hangen na een mislukte actie. Dus als een soort pleister op de wonden. Maar als deze zaken belangrijk zijn voor het winnen van wedstrijden, waarom wordt er dan niet meer/vaker op getraind? Waarom is het nog geen vast onderdeel van de trainingen en voorbereiding? Waarom wordt er gewacht tot het mis gaat?

Dit artikel is het eerste deel van een reeks over hoe je het beste uit je spelers kunt halen in elke fase van het seizoen. Over hoe je je spelers leert presteren. De reeks bestaat uit een tweetal artikelen in het magazine ‘De TrainerCoach’, een tweetal blogs op deze website en twee Webinars (januari en maart). Houd deze website in de gaten voor meer informatie. In dit eerste artikel wordt verder ingegaan op ‘Trainen en Leren’. Hoe je als trainer de juiste voedingsbodem voor je spelers kunt creëren om te groeien.

LEES HIER het volledige artikel zoals dat ook is te lezen in ons magazine ‘De TrainerCoach’ Nr.6/2020.