Geplaatst op 19 maart 2020

VIDEO – Workshop door Paul Brandenburg – Hoofd Jeugdopleiding AZ

Op 26 februari 2020 vond het 7e Voetbaltrainers congres plaats te Garderen. Het thema van dit congres was 'de jeugdopleidingen/academies anno 2020'. In de afgelopen jaren is de diversiteit van jeugdopleidingen behoorlijk toegenomen. Bij voldoende financiële middelen is het geen kunst om een goed elftal samen te stellen. Maar natuurlijk beschikt niet elke club over deze luxe. Dan is de club aangewezen op talent uit eigen opleiding. Hoe pakken ze dit aan? Welke club doet dit het beste en wie levert de beste spelers? Tijdens dit 7e Voetbaltrainers congres zijn we, met een aantal zeer gerenommeerde sprekers, uitgebreid ingegaan op de verschillende mogelijkheden om de voetbalschool invulling te geven. We zijn op zoek gegaan naar: wat is de visie, welke uitgangspunten hanteren de clubs, wat voor type spelers zoeken ze, wat is de werkwijze, wie is er verantwoordelijk voor wat, welke middelen kunnen ze inzetten etc. Paul Brandenburg (HJO AZ) verzorgde een workshop waarbij hij een inkijkje gaf in de manier van werken en visie op spelers, leren en voetbal van AZ Alkmaar. Hoe maak je bij verschillende bouw-teams talenten klaar voor het profvoetbal en welke vormen zorgen ervoor dat op het trainingsveld de speelwijze getraind wordt? In de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:
  • Tot de U17 geen vaste speelwijze hanteren, maar je richten op spelintenties en spelprincipes. Dat is waar wij binnen de AZ-jeugdopleiding heilig in geloven.
  • De omstandigheden, ruimtes, omgeving steeds veranderen waardoor wij kinderen uitdagen om over het spel na te denken. Wat zijn die intenties en principes en hoe zien die eruit?
  • Hoe maak je deze spelintenties en spelprincipes trainbaar bij de verschillende bouw-teams? Hoe geven wij training, rekening houdend met onze visie op talent, voetbal en leren?
  • Wat is onze visie op talent, voetbal en leren? En hoe houden wij rekening binnen de verschillende bouw-teams met deze visies? Wat zie je terug op het complex en op welke wijze geven wij onze trainingen vorm?
  • Het impliciet aanleren van basisvaardigheden bij bijvoorbeeld U13 beklijfd beter, in stressvolle situaties, dan dit volledig expliciet aanreiken. Hoe houden wij hier binnen de opleiding rekening mee en welke vormen dagen spelers uit om voetbal zelf te ontdekken?
Hieronder treft u de Video aan van de workshop door Paul Brandenburg. Om de Video te bekijken dien je ingelogd te zijn als lid van de VVON.
Deze pagina is alleen beschikbaar voor leden.
Word lid voor slechts €75 per jaar