Geplaatst op 22 september 2021

Jaargang 30 – nr. 4 – augustus 2021

Van de Voorzitter

Het is inmiddels augustus en dat betekent dat een deel van Nederland nog geniet van vakantie, terwijl het overgrote deel van onze trainer-coaches alweer bezig is om hun team voor te bereiden op de komende competitie. En uiteraard hopen we van harte dat het een competitie gaat worden waarin we verschoond blijven van coronamaatregelen. In de afgelopen 18 maanden hebben we vrijwel geen (competitie) wedstrijden kunnen spelen en slechts aangepast kunnen trainen. En die periode willen we dan ook graag achter ons laten.

Het EK 2020, waarin we drie wedstrijden in Amsterdam hebben mogen spelen, werd helaas geen succes. In Boedapest ging veel te veel fout en werden we uitgeschakeld door Tsjechië. Frank de Boer vertrok, en de KNVB moest vervolgens eerder dan de bedoeling was, opnieuw op zoek naar een nieuwe bondscoach. Inmiddels heeft de KNVB Louis van Gaal bereid gevonden om te trachten kwalificatie voor het komende WK in Qatar (21 november tot 18 december 2022) te gaan bewerkstelligen en vervolgens uiteraard ook het elftal te coachen tijdens dit WK. Wij wensen Louis heel veel succes toe in zijn derde periode als bondscoach.

Helaas geen Olympische medaille voor onze Oranje Leeuwinnen. We waren er dichtbij om de USA te verslaan, maar de Amerikanen namen de penalty’s beter. Vooraf was al bekend dat Sarina Wiegman na de Olympische Spelen zou vertrekken naar Engeland, om daar bondscoach te worden. Zij is 4,5 jaar een zeer succesvol bondscoach geweest waarin de Leeuwinnen in 2017 het EK wonnen en in 2019 tweede van de wereld werden op het WK in Frankrijk. Ze heeft, samen met haar staf, uitstekend werk verricht en hiermee het Vrouwenvoetbal in Nederland een zeer grote dienst bewezen. We wensen haar, en assistent Arjan Veurink, heel veel plezier en succes bij de Engelse Vrouwen.

De KNVB heeft veel tijd gehad om op zoek te gaan naar een goede opvolger van Sarina Wiegman. Het is dan toch wel zeer teleurstellend te noemen dat er een buitenlander (Mark Parsons) wordt aangesteld om bondscoach van de Vrouwen te worden. We leiden jaarlijks heel veel trainers op, we hebben volgens de KNVB wereldwijd één van de beste trainersopleidingen (in ieder geval wel de duurste), er zijn voldoende Nederlandse trainers beschikbaar en dan kunnen we kennelijk in Nederland niemand vinden die deze job aan kan. Wat mij betreft beschamend en een klap in het gezicht van onze eigen opgeleide trainers.

De KNVB laat overigens wel vaker zien niet zoveel gevoel, aandacht en empathie te hebben voor hun eigen opgeleide trainers die veelal ook nog eens lid zijn van deze KNVB. Onlangs hebben wij als VVON de KNVB gevraagd alle bestaande en lopende trainerslicenties met één jaar te verlengen. Dit alles met het oog op het feit dat vanwege corona al anderhalf jaar geen competitiewedstrijden zijn gespeeld, terwijl de trainers de KNVB wel hebben betaald voor de licentie en hiervoor ook bijscholingen hebben gevolgd waarvoor kosten zijn gemaakt. Wij vinden het dan ook alleszins redelijk om trainers te compenseren voor het niet kunnen gebruiken van hun licentie. De KNVB gaf echter een zeer teleurstellend en afwijzend antwoord. Sterker nog, de KNVB is gedurende de coronaperiode waarin geen sprake was van competitievoetbal, gewoon doorgegaan met het ‘verkopen’ van licenties. Ook bood men in coronatijd Webinars aan als bijscholing voor een veel te hoge prijs van € 22,50, terwijl de VVON dit deed voor € 5,00. Je zou het kunnen vergelijken met betaald voetbalclubs die tijdens de coronapandemie zouden zijn doorgegaan met het verkopen van jaarkaarten terwijl supporters niet waren toegestaan in de stadions. De betaald voetbalclubs hebben echter wel het juiste gedaan, namelijk de supporters met een reeds aangeschafte jaarkaart compenseren voor het feit dat zij het stadion niet konden bezoeken. Ook de KNVB had uiteraard, conform ons voorstel, een soortgelijk gebaar moeten maken richting de trainers. Maar de KNVB zal het geld wel hard nodig hebben gehad voor het aanstellen van een buitenlandse bondscoach.

Tenslotte wil ik u nog wijzen op een mooie aktie voor jouw eigen vereniging en wellicht ook wel voor jouw eigen elftal. In dit jubileumjaar, waarin we 75 jaar bestaan, geven we namelijk 9 gratis trainingskampen weg. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze partner Trainingskampen.nl. Kijk dus snel verderop in dit magazine en op onze website voor alle details en attendeer jouw vereniging op deze mooie aktie waarbij elke deelnemende vereniging altijd 10 gratis trainingsballen krijgt.

Arnold Westen
6 augustus 2021

Inhoudsopgave van deze uitgave

Hieronder de inhoudsopgave van het magazine dat u hiernaast kunt inzien en downloaden.

 

03   Van de Voorzitter

04   75 jaar VVON – de jaren 1987 – 1997

09   Jeugdopleiding JVOZ/Middelburg

18   Zaalvoetbal – Max Tjaden en Peter van Dort

24   Rogier Veenstra over de voorbereiding op het nieuwe seizoen met ASWH

28   Hoofdtrainer Max van de Laar/vv Born/3e klasse

32   Juridisch – ‘gemaakte afspraken direct vastleggen’

34   Column Hans Bijvank: Haben Sie eine Stunde