Geplaatst op 14 december 2021

Jaargang 30 – nr. 6 – december 2021

Van de Voorzitter

We zijn weer begonnen!!! Met deze woorden begon ik begin oktober mijn vorige voorwoord. We hadden namelijk weer zin in competitievoetbal, met publiek langs de lijn en op de tribunes. We konden zelfs weer een kop koffie bestellen of een biertje drinken in de kantine. Maar nu, ruim twee maanden later lijken we wel weer terug bij af. Het aantal besmettingen is hoger dan ooit, de ziekenhuizen stromen weer vol, de zorg piept en kraakt en dus kon ingrijpen van de overheid niet uitblijven. Er zijn maatregelen afgekondigd die ook het voetbal hard raken. Logisch of niet, terecht of niet, we hebben er mee te dealen. En juist op de dag dat ik dit voorwoord schrijf zijn er zelfs aanvullende maatregelen afgekondigd die het amateurvoetbal nog harder raken. Vanaf 28 november mag er, vooralsnog voor een periode van drie weken, tussen vijf uur ’s middags en vijf uur ’s ochtends zelfs ook niet meer in de buitenlucht worden getraind. Wanneer trainen na vijf uur ’s middags niet meer mag, dan kan dit niet anders betekenen dat vervolgens ook geen wedstrijden meer kunnen worden gespeeld. Het trainen in de  middag is namelijk voor vrijwel de meeste spelers en trainers geen optie. En zonder te trainen is het ook snel gedaan met het spelen van wedstrijden in de weekenden. Een lange wintertstop c.q. coronastop lijkt hiermee onoverkomelijk.

Voor het eerst sinds lange tijd hadden/hebben we ook weer een drietal symposia/bijscholingen gepland voor onze leden. In dit jubileumjaar waarin we ons 75-jarig bestaan vieren, hadden we graag een groot evenement/congres willen organiseren, maar corona heeft ons hiervan weerhouden. Als alternatief dus 3 symposia in Zwolle (17/11), Nieuwegein (3/12) en Tilburg (7/12). Het symposium in Zwolle heeft inmiddels plaatsgevonden en mede gelet op de positieve reacties na afloop kunnen we spreken van een zeer geslaagd evenement. In deze uitgave van ons magazine een uitgebreid verslag van het symposium en de vier presentaties. Wanneer u dit leest hebben hopelijk ook de symposia in Nieuwegein en Tilburg kunnen plaatsvinden zonder dat aangescherpte coronamaatregelen roet in het eten hebben gegooid.

Ook het Nederlands elftal onder leiding van Louis van Gaal kreeg te maken met het spelen zonder publiek. En dat was een grote domper. Vooral ook omdat er veel op het spel stond. Maar gelukkig is het allemaal goed afgelopen, hebben we de Noren verslagen en doen we mee aan het WK in Qatar. Vanaf deze plaats gaan de felicitaties dan ook naar Louis van Gaal, zijn staf en de spelersgroep.

Van Gaal ging ook nog even in op het feit dat Wesley Sneijder zich had teruggetrokken uit de trainersopleiding van de KNVB. Hij zei iets wat wij als VVON altijd al geroepen hebben. ‘Ik denk niet dat er een land is dat de diplomaatjes zo makkelijk heeft weggegeven in het verleden als Nederland’, aldus van Gaal. Hij doelde hiermee o.a. op een verkorte cursus voor topvoetballers vond. Dat vond hij, net als wij, geen goed idee. Nu maar hopen dat de KNVB niet opnieuw last krijgt van slappe knieën.

Op 21 oktober jl. hebben we met een gezellige lunch afscheid genomen van Jan Schmitz. Jan is al meer dan 40 jaar lid van de VVON en het overgrote deel van die 40 jaar heeft hij zich ingezet voor (de leden van) de VVON. Eerst als bestuurslid van de afdeling Gelderland en tot op de dag van vandaag als districtsvertegenwoordiger in het district Oost.  En na al die jaren vond Jan het nu een goed moment om afscheid te nemen. Uiteraard hebben we Jan niet met lege handen laten vertrekken. Voor zijn verdiensten hebben wij hem benoemd tot lid van verdienste. Wat mij betreft een meer dan terechte beloning voor een VVON-er in hart en nieren.

Namens mijn collega bestuursleden, coördinatoren en vertegenwoordigers in onze districten, onze ambassadeurs en business partners, wens ik u fijne feestdagen en een mooi en gezond 2022 toe.

Arnold Westen
26 november 2021

Inhoudsopgave van deze uitgave

Hieronder de inhoudsopgave van het magazine dat u hiernaast kunt inzien en downloaden.

 

03   Van de Voorzitter

04   75 jaar VVON – de jaren 2008 – 2021

08   Ron Jans – Anderhalf jaar FC Twente

14   Nico van Yperen – Sportpsycholoog

18   Van de bestuurstafel

21   Alex Pastoor – Groeien als trainer

27   Jarno Voorintholt – Fysiektrainer FC Groningen

32   Juridisch – Omzeilen inspanningsverplichting

34   Column Hans Bijvank: Coach