Over ontslagen trainers en hoe je zelf de (financiële) schade kunt beperken
Het seizoen was nog maar enkele weken oud, en de eerste collega trainers werden alweer bedankt voor bewezen diensten. Crystal Palace was al heel erg snel (na 77 dagen) met het wegsturen van Frank de Boer. Hij is daarmee de kortstzittende trainer in de Premier league ooit. Te bizar voor woorden wat mij betreft. En inmiddels is ook Andries Jonker alweer vertrokken bij Vfl Wolfsburg. We hebben nu nog 5 Nederlandse trainers op niveau in het buitenland aan het werk. Dat zijn Ronald Koeman (Everton), Peter Bosz (Borussia Dortmund), Albert Stuivenberg (Racing Genk), Jaap Stam (Reading) en Jordi Cruijff (Maccabi Tel Aviv). Gelet op het feit dat de meeste clubbestuurders volgens mij alleen maar weten hoe ze het woord “beleid” schrijven, moet ik er maar bij zeggen dat dit de stand is/was op 1 oktober 2017. En inmiddels (het is nu 23 oktober) hebben we er nog 4 …….
Emotie regeert dus in de meeste bestuurskamers, terwijl je van deze mensen juist kwaliteiten mag verwachten als het gaat over structuur, organisatie, visie, personeelsbeleid etc. Dit is er dus aan de hand op het allerhoogste niveau. Maar wanneer ik een overzicht zou maken van vergelijkbare situaties in ons eigen amateurvoetbal, dan is de lijst met emotionele en kortzichtige beslissingen ten opzichte van de trainer-coach nog veel langer. Nu is het natuurlijk zo dat binnen het amateurvoetbal veelal sprake is van goedwillende vrijwilligers die een bestuursfunctie vervullen. De vraag is dan ook of je het deze amateur-bestuurders kwalijk kunt nemen wanneer zij het gedrag van bestuurders in het professionele voetbal overnemen of wellicht zelfs kopiëren. Wat u uzelf als trainer-coach kwalijk moet nemen is het feit dat u niet beschikte over een deugdelijke arbeidsovereenkomst op het moment dat uw voorzitter, die de week daarvoor nog uitsprak dat u de juiste man/vrouw op de juiste plaats was, u in een emotionele bui op non-actief zette.
Nu weet u, als lid van de VVON, dat wij er onder andere zijn om problemen in de arbeidsrelatie tussen vereniging (of stichting) en u als trainer-coach in goede banen te leiden. En “het in goede banen leiden” betekent dan meestal ervoor zorgen dat u minimaal (financieel) datgene krijgt waar u recht op heeft wanneer de arbeidsovereenkomst onverhoopt tussentijds wordt beëindigd/ontbonden. Om u goed te kunnen helpen is het van belang dat u over een arbeidsovereenkomst beschikt die voldoet aan de eisen. Ik raad u dan ook aan om altijd voldoende aandacht en tijd te besteden aan het opstellen van een deugdelijke (getekende) arbeidsovereenkomst vóórdat u aanvangt met uw werkzaamheden. Twijfelt u, of hebt u vragen, dan kunt u de (concept) arbeidsovereenkomst altijd aan ons voorleggen voor advies. Maak hier gebruik van.
Wat wij de laatste tijd ook veel tegenkomen is de “vrijwilligersovereenkomst”. Leden komen dan bij ons met dit soort overeenkomsten en vragen om hulp omdat ze op non-actief zijn gezet. Laat ik duidelijk zijn: een vrijwilligersovereenkomst is géén arbeidsovereenkomst en de vrijwilligersovereenkomst kan/mag ook niet worden gebruikt als middel om een beëindigingsvergoeding te laten uitbetalen. Ik raad u dan ook aan om als trainer-coach goed uit te kijken wanneer u, vaak ook op verzoek van de voetbalwerkgever, gebruik wilt gaan maken van de vrijwilligersovereenkomst. Lees vooral ook hieronder (voor ingelogde VVON leden) de bijdrage van onze “huisadvocaat” over de Vrijwilligersovereenkomst versus de Arbeidsovereenkomst. Heeft u vervolgens nog vragen, dan kunt u uiteraard bij ons terecht.
Arnold Westen – Voorzitter VVON
LEES HIER DE BIJDRAGE van Mr. Beele over de Vrijwilligersovereenkomst versus de Arbeidsovereenkomst
Dit artikel staat ook in uitgave Nr. 5/2017 van “De TrainerCoach”