Geplaatst op 4 maart 2020

Zeer geslaagd 7e Voetbaltrainers Congres. Kon je er niet bij zijn of wil je de workshops nog eens terugkijken?

Woensdag 26 februari 2020 organiseerde de VVON i.s.m. NLcoach voor de 7e keer het Voetbaltrainers Congres. Als locatie was deze keer gekozen voor het schitterende Bilderberg Résidence Groot Heideborgh Hotel in Garderen. Ruim 160 trainer-coaches woonden het congres, dat deze keer in het teken stond van “De Jeugdopleidingen/Academies anno 2020”, bij.

Om 16:00 uur stond de plenaire presentatie van Art Langeler (directeur voetbalontwikkeling KNVB) gepland. In zijn presentatie ging hij met name in over hoe de KNVB aankijkt tegen het landschap van jeugdopleidingen in het betaald en amateurvoetbal. Hij vertelde over zijn ervaringen als hoofd jeugdopleiding bij PEC en PSV. Tevens ging hij op zijn huidige rol bij de KNVB. In de afgelopen 2 jaar zijn er door de KNVB een aantal plannen gemaakt over een nieuwe competitieopzet die betrekking heeft op de leeftijdscategorieën van 013 t/m 021. Art nam de deelnemers mee in die plannen, en vertelde met name iets over het proces en de gevolgde procedure. In de voetbaljaargang 2020/’21 gaan de nieuwe jeugdcompetities van start.

KIJK HIER voor de presentatie van Art Langeler

Aansluitend konden de deelnemers kiezen uit het bijwonen van een tweetal workshops, uit een aanbod van vier. Na de 1e workshop stond er een overheerlijke maaltijd klaar.

Een van de workshops werd verzorgd door Paul Brandenburg (Hoofd Jeugdopleiding AZ) waarbij de leeftijdsgroep van 013 centraal stond. Een inkijkje in de manier van werken en visie op spelers, leren en voetbal van AZ Alkmaar. Hoe maak je bij verschillende bouw-teams talenten klaar voor het profvoetbal en welke vormen zorgen ervoor dat op het trainingsveld de speelwijze getraind wordt? In de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Tot de U17 wordt geen vaste speelwijze gehanteerd, maar richt men zich op spelintenties en spelprincipes. Dat is waar men binnen de AZ-jeugdopleiding heilig in gelooft. De omstandigheden, ruimtes, omgeving steeds veranderen waardoor wij kinderen uitdagen om over het spel na te denken. Wat zijn die intenties en principes en hoe zien die eruit?
  • Hoe maak je deze spelintenties en spelprincipes trainbaar bij de verschillende bouw-teams? Hoe geven wij training, rekening houdend met onze visie op talent, voetbal en leren?
  • Wat is onze visie op talent, voetbal en leren? En hoe houden wij rekening binnen de verschillende bouw-teams met deze visies? Wat zie je terug op het complex en op welke wijze geven wij onze trainingen vorm?
  • Het impliciet aanleren van basisvaardigheden bij bijvoorbeeld 013 beklijfd beter, in stressvolle situaties, dan dit volledig expliciet aanreiken. Hoe houden wij hier binnen de opleiding rekening mee en welke vormen dagen spelers uit om voetbal zelf te ontdekken?

KIJK HIER naar de video van de workshop met Paul Brandenburg – HJO AZ

 

Een andere workshop werd gegeven door Rick de Rooij (Hoofd Jeugdopleiding PSV Ad Interim) waarbij de leeftijdsgroep 015 centraal stond. In zijn presentatie kwamen de volgende onderwerpen aan bod komen:

  1. Weekplanning: PSV streeft in haar Academy naar een optimale weekplanning om het individu van alles te kunnen voorzien. Met ingang van het seizoen 2019/’20 is ervoor gekozen om een 7-daagse opleiding te zijn. Spelers kunnen elke dag terecht om hun ontwikkeling aandacht te geven. Het weekrooster is daardoor geoptimaliseerd. In de workshop liet Rick zien hoe ze tot dit rooster zijn gekomen en wat de voor- en nadelen zijn.
  2. Periodisering voetbalprincipes: PSV leidt haar teams op a.d.h.v. van voetbalprincipes. Deze leidende principes lopen als rode draad van de 010 naar PSV1. De workshop liet zien welke principes in de O15 worden gehanteerd, hoe men tot deze principes is gekomen en hoe dat eruitziet in een bepaalde periode.
  3. Individueel Maatwerk: Het programma binnen de PSV Academy is dusdanig vormgegeven dat er veel aandacht is voor het individu. In de workshop werd het belang van individueel maatwerk aangetoond en liet men zien hoe dat georganiseerd is binnen de PSV Academy.
  4. Prestatiegedrag: In de workshop werd de term prestatiegedrag uitgediept. Wat zijn de onderwerpen die hierbij aan bod komen in de Academy? Welke onderdelen zijn specifiek voor PSV 015 opgesteld en wat maakt PSV daar uniek in?

KIJK HIER naar de video van de workshop met Rick de Rooij PSV O15

 

In de workshop van FC Utrecht, verzorgd door Jelle Goes (Hoofd Jeugdopleiding FC Utrecht) en Rudy Jansen (trainer 017) ging het over de leeftijdscategorie 017.

Jelle en Rudy namen de deelnemers mee in hoe FC Utrecht hun spelers ontwikkelt bij de onder  17. Bij FC Utrecht balanceert men altijd tussen individuele en teamontwikkeling in een dynamische omgeving. Spelers in deze leeftijd moeten leren presteren (ontwikkelen) in een prestatieve competitie en verantwoording nemen in hun eigen ontwikkeling. In deze workshop kregen de deelnemers een inkijkje hoe FC Utrecht Het FC Utrecht DNA heeft geïntegreerd in de speelwijze en individuele ontwikkeling.

KIJK HIER naar de video van de workshop met Jelle Goes en Rudy Jansen van FC Utrecht

 

Edmond Claus (Technisch Coördinator bovenbouw AFC Ajax) nam de leeftijdscategorie 019 voor zijn rekening.

Hoofdtrainers in het (betaalde) voetbal kiezen vaak voor spelers die het verschil kunnen maken. Een voormalig hoofdtrainer van Ajax antwoordde op de vraag: ”Waar moet een jeugdspeler aan voldoen om in beeld te komen voor Ajax?”, het volgende: “Spelers moeten een gezicht hebben, een eigen identiteit.” Dat zijn spelers die uitblinken in een of meerdere vaardigheden of eigenschappen. Bij Ajax noemen we dit hun ‘wapen’, datgene waarmee ze zich onderscheiden van andere spelers. Hoe ontwikkelt een speler zijn ‘wapen’ en wat kunnen we hier binnen de opleiding aan bijdragen? In deze presentatie/workshop gaf Edmond, aan de hand van een groot talent uit de opleiding van AFC Ajax, aan op welke wijze ze dat binnen de bovenbouw van AFC Ajax doen. Wat is onze visie, welke uitgangspunten hanteren we, wat voor type spelers zoeken we, wat is de werkwijze, wie is er verantwoordelijk voor wat, welke middelen kunnen we inzetten etc., etc.?

KIJK HIER naar de video van de workshop met Edmond Claus

Na afloop was er nog gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten/te discussiëren. Om ± 21:00 uur keerden de deelnemers voldaan huiswaarts, uiteraard na uitreiking van het felbegeerde certificaat.


KIJK HIER naar de compilatievideo van dit congres